Amelia-Shukur1-575x383.jpg

”Jag glömmer

aldrig Shukur”

Amelia Adamo har aldrig blivit så påverkad av en resa som den till Etiopien år 2008. "Shukurs ögon ska inte släppa mig. De ska etsa sig in så att jag aldrig glömmer." Läs Amelias krönika.

Skribent |

Publicerad |

2012 05 01

Uppdaterad |

2012 05 01

”Jag glömmer aldrig Shukur”

Hur gammal är du, Shukur, frågade jag pojken med de vackra ögonen. Åtta, svarade han. I fem års tid hade han jobbat på fiskmarknaden i Awassa. Sanningen var att han varit där i cirka tre år. Men för den lille pojken så mindes han knappat något annat än fi

Amelia-Shukur1-575x383.jpg
Shukur och Amelia.Foto: UNICEF.
Amelia-Shukur1-575x383.jpg

Shukur och Amelia. Foto: UNICEF.

Den morgonen när vi sågs var det kallt. Han hade en en söndrig T-shirt och byxor som knappt var värda namnet. Inga skor, och han frös. <p>– De stora pojkarna stal mina kläder när jag hade tvättat dem och la dem i solen för att torka, berättade han.</p>

Amelia-Shukur2-575x383.jpg
Shukurs högsta dröm var att få gå i skolan. Ett år senare var Amelia Adamo återigen på plats i Etiopien och besökte Shukur i hans skola. Han berättade för Amelia om hur livet har förändrats sedan han fått hjälp. Nu går han i skolan och behöver inte längreFoto: UNICEF.
Amelia-Shukur2-575x383.jpg

Shukurs högsta dröm var att få gå i skolan. Ett år senare var Amelia Adamo återigen på plats i Etiopien och besökte Shukur i hans skola. Han berättade för Amelia om hur livet har förändrats sedan han fått hjälp. Nu går han i skolan och behöver inte längre rensa fisk för att få mat för dagen. Foto: UNICEF.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.