Gå till innehållet
Laddar…

Mammagrupper i Sri Lanka ger friskare barn

Tillgången till hälsovård, vatten, toaletter och utbildning i konfliktdrabbade samhällen i Sri Lanka har tack vare ett 3-årigt samarbete mellan UNICEF, EU och Sri Lankas regering förbättrats. Inom projektet har det även startats över 100 mammagrupper som gjort stor skillnad för avlägsna byar.

Inom projektet som kallas ”Stöd till konfliktdrabbade människor” har det startats fler än 100 mammagrupper med frivilliga som går runt i avlägsna byar och utbildar i hälsa och näring. De frivilliga mäter och väger även barnen i byarna för att kunna upptäcka undernäring och sjukdomar i tid.

– Att vara medlem i mammornas stödgrupp har varit så användbart och viktigt för mig. Jag har lärt mig många praktiska saker om hur man ska vara frisk, säger Chandrakumar Kavitha, frivillig i en mammagrupp i Trincomalee.

Just idag besöker Chandrakumars grupp en av de fattigaste familjerna i byn. De är oroliga för familjens yngsta son Sujalan som led av akut undernäring vid senaste besöket. Och kontrollerna ger glädjande resultat: Sujalans hälsa har förbättrats.

– Detta är ett fattigt område. Alldeles för många barn i den här byn var sjuka innan projektet startades. De hade ingen vårdcentral och alltför många barn åt fel. Detta har förändrats och jag känner att jag bidrar till att göra alla barn här friskare, säger Chandrakumar.

Läs mer om projektet på unicef.org. Vill du stödja UNICEF i kampen för varenda unge? Bli Världsförälder och ge 100 kr/mån eller ge en engångsgåva till UNICEFs arbete.