Gå till innehållet
Laddar…

Hungerkatastrof i Jemen

Politiska oroligheter och konflikter i Jemen har slagit hårt mot landets barn. Den humanitära krisen präglas också av en ekonomisk kollaps. Matpriserna har rusat i höjden och det råder brist på rent vatten. Nära en miljon barn beräknas vara akut undernärda och i behov av omedelbar vård. UNICEF finansierar i dagsläget 500 näringskliniker i landet, dit undernärda barn kommer för vård och näring. Men mer hjälp behövs snabbt.

UNICEFs högsta chef Anthony Lake har varit i Jemen i ett försök att förmå världens uppmärksamhet att vändas mot den pågående katastrofen.

– De här barnen riskerar att dö mycket snart. Läget är lika allvarligt i vissa regioner som det var i Somalia ifjol under hungerkatastrofen, säger Anthony Lake.

Landets humanitära situation har varit svår under många decennier. Jemen har en av världens högsta siffror för kronisk undernäring. Hela 58 procent av landets 12 miljoner barn är korta i växten, eftersom de inte får tillräckligt med näring. För att vända denna trend krävs en enorm ansträngning av många parter.

Hjälpen når fram

Trots våldet och oroligheterna är 90 procent av landet framkomligt för hjälporganisationer. UNICEF har bland annat kunnat starta och finansiera särskilda näringskliniker i Jemen, dit undernärda barn kommer för vård. De senaste tre månaderna har UNICEF ökat dessa insatser. Nu kan 500 kliniker ta emot undernärda barn tack vare finansiering från UNICEF.

UNICEF har även vidareutbildat över 1000 personer inom vårdsektorn i hur de bäst behandlar undernärda barn. För att kunna genomföra storskaliga behandlingsprogram samarbetar UNICEF med lokala volontärer. 1300 volontärer har utbildats i hur de ska identifiera vilka barn som är undernärda och se till att de kommer till närmsta klinik.

Långsiktiga insatser krävs

Den största orsaken till undernäringen bland barnen är den utbredda fattigdomen och konflikterna. Men barnens situation förvärras av bristen på kunskap bland föräldrarna. Många mammor känner inte till hälsofördelarna av att uteslutande amma bebisarna och att undvika att ge små barn förorenat vatten. Det smutsiga vattnet gör att barnen ofta blir mycket sjuka i diarrér. Föräldrarna har inte heller fått lära sig vilka allvarliga konsekvenser undernäring har för barnets mentala och fysiska utveckling. Därför arbetar UNICEF och samarbetspartners med informationskampanjer som handlar om barns hälsa, riktade till allmänheten.

Många fler investeringar är nödvändiga för att barnen ska få en långsiktig tillgång till hälsovård, säkert dricksvatten, toaletter och möjlighet till förbättrad hygien. Det här kan endast uppnås med stark politisk vilja, och satsningar på både ekonomisk tillväxt och social utveckling.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla livsviktiga förnödenheter i gåvoshopen.