Default hero image

UNICEFs hjälp når

fram i Syrien

Trots ökade strider i Damaskus och på andra håll i Syrien har UNICEF den senaste veckan kunnat nå tusentals interna flyktingar med förnödenheter och stöd. Människor som bott i krigsdrabbade områden har flytt sina hem och sökt säkerhet hos släktingar, eller i skolor och moskéer. Det är framförallt till dessa platser som UNICEF, i samarbete med ett stort antal lokala hjälporganisationer, riktar hjälpinsatserna inne i Syrien.

Skribent |

Publicerad |

2012 07 23

Uppdaterad |

2012 07 23

UNICEFs hjälp når fram i Syrien

I lördags, den 21 juli, distribuerades paket med förnödenheter till fyra skolor som blivit tillfälliga bostäder för interna flyktingar. Paketen, som bland annat innehöll hygienartiklar och enklare mat och snacks, räckte till 1200 familjer. På grund av säkerhetsläget misslyckades leveranser till två andra platser.

I söndags nådde UNICEFs förnödenheter fram till 10 000 människor, främst kvinnor och barn, som tagit skydd i 15 skolor i olika delar av Damaskus.

Hjälpleveranserna kommer att kunna öka ytterligare så snart säkerhetsläget blivit bättre och logistiska problem, till exempel brist på fordon och bränsle, är lösta.

Från januari 2012 fram till idag har UNICEF med samarbetspartners kunnat nå 190 000 personer med humanitärt bistånd i Syrien, bland dem är 145 000 barn.

Säkerhetsrisken ständig utmaning

Yarmouk är ett stort flyktingläger för palestinier i Syrien som också drabbats av inbördeskriget. Förra onsdagen lyckades UNICEF och FN:s organ för palestinska flyktingar, UNRWA, leverera en lastbil med förnödenheter, bland annat mediciner och skolmaterial, till flyktinglägret.

– Säkerhetsrisken för vår personal och våra samarbetspartners är en ständig utmaning. Men behoven bland de barn och familjer som har fördrivits av våldet de senaste dagarna är enorma, oavsett om det gäller mat, vatten, sanitet eller andra grundläggande förnödenheter. Vi gör vårt yttersta för att hjälpa till, med de medel vi har till vårt förfogande, säger Youssouf Abdel-Jelil, UNICEFs chef i Syrien.

UNICEFs humanitära insatser bedrivs i samarbete med Röda halvmånen i Syrien och ett antal andra partners. För närvarande har UNICEF 30 anställda på plats i landet. 25 av dem är syrier och de övriga fem kommer från andra länder.

Som i alla katastrofer drabbas barnen värst. Hjälp oss att stödja de krigsdrabbade barnen i Syrien. Ge en gåva till UNICEFs arbete i katastrofer.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.