Default hero image

”Det lät som om bomberna

föll över vårt hus”

Skribent |

Publicerad |

2012 07 26

Uppdaterad |

2012 07 26

”Det lät som om bomberna föll över vårt hus”

Här berättar UNICEFs medarbetare Razan Rashidi från Syrien om situationen i Damaskus och om hur vanliga människor har blivit oumbärliga volontärer under kriget.

"Den senaste tiden har varit väldigt svår för alla här. Tusentals människor i Damaskus har lämnat sina hem för att söka skydd i säkrare områden, de flesta i skolor och moskéer. I veckan har minst 15 skolor i stadskärnan och ytterligare 18 skolor i utkanten av huvudstaden fungerat som tillfälliga flyktingboenden.

Lokala volontärer och syriska Röda halvmånen arbetar dag och natt för att ge stöd till alla utsatta. De har gjort ett helt fantastiskt jobb. UNICEF och andra internationella organisationer stödjer i sin tur Röda halvmånen och deras lokala samarbetspartners.

Vanliga människor har också varit snabba att organisera sig som volontärer för att kunna hjälpa flyktingar där de har sökt skydd. Många ungdomar har engagerat sig helhjärtat i hjälparbetet. Jag har träffat några som trotsat våldet på gatorna genom att gå runt och leta efter människor som inte hittat någonstans att bo, för att sedan visa dem vägen till skolor och moskéer som tar emot flyktingar.

I en skola träffade jag Oum Mustafa. Hon bor där tillfälligt med sina fyra barn och sin svägerskas familj. Oum berättade att de fick sova i en park första natten efter att de flytt hemmet. Dagen efter träffade de några ungdomar som hjälpte till att eskortera dem till en skola. En annan kvinna som befinner sig i samma skola sitter intill sin 9-åriga dotter som sover på en tunn madrass på golvet.

– Jag är så glad att hon sover nu. Du vet, vi har inte sovit på tre nätter. Det var extremt höga ljud utanför huset. Det lät som om bomberna föll över vårt hus och helikoptrarna flög tätt intill.

Några av de skolor som nu skyddar internflyktingar är sådana som har fått stöd från UNICEF under de senaste åren. De tillhör ett nätverk av barnvänliga skolor, där barns rättigheter är integrerade i undervisningen. Alla de skolorna har karaktäristiska pedagogiska målningar på väggarna.

En del familjer huserar andra familjer på flykt. En kvinna jag känner tog hand om släktingar från Homs under tre månader. Men häromnatten tvingades allihopa att fly från huset när kvarteret blev beskjutet. Nu bor de också i en skola.

Många butiker i Damaskus är stängda. Det är knappt så att lokalbefolkningen hittar tillräckligt med mat och förnödenheter. När folk inte ens har nog till sig själva är det svårt att vara generös mot tillfälliga inneboende.

Det är inte lätt att bo i skolorna heller. I en skola jag besökte samsades runt 600 personer om sju små toaletter. De gör sitt bästa för att hålla skolan ren. När så många människor trängs på en liten yta är det viktigt att hygienen är god, för att hålla sjukdomar borta.

UNICEF har distribuerat paket med tvättmedel, schampo, dambindor, tvål, handdukar och andra personliga hygienartiklar, för att underlätta för människor i skolor och moskéer.

Många ungdomar hjälper som sagt till på olika sätt. Jag träffade Naya, 14 år. Hennes familj hade redan tvingats flytta två gånger. Nu bor de i en skola och Naya kallar sig "hygienexpert". Volontärerna var så imponerade av hennes kunskaper att de beslutade att Naya skulle ansvara för att informera skolbarnen om hygien.

– De yngre barnen lyssnar på mig, men jag är inte lika säker på att de vuxna gör det, säger Naya och skrattar.

Hon har lovat att tillbringa sin lediga tid med att gå runt och berätta för andra elever hur viktigt det är att städa efter sig och spola efter de använt toaletten.

Ett annat sätt att hjälpa är att hålla barnen i skolorna och moskéerna sysselsatta. UNICEF distribuerar leksaker och sportartiklar, genom Röda halvmånen och lokala samarbetspartners, för att barnen ska ha något meningsfullt att göra och hålla uppe humöret."

Razan Rashidi, informatör för UNICEF i Damaskus, Syrien.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.