Gå till innehållet
Laddar…

Angola firar ett år utan nya poliofall

Genom rutinmässiga vaccinationer, vaccinationskampanjer och ökad tillgång till rent vatten och toaletter har Angola vänt trenden med ökade fall av polio. Nu firar landet ett år utan några nya rapporterade fall av den farliga sjukdomen. För att Angola ska räknas helt poliofritt får det inte finnas några nya rapporterade fall på 3 år.

Den glädjande nyheten räknas som en viktig milstolpe för landet som räknades poliofritt redan 2001 men som sedan upplevde ett bakslag 2005 då nya fall rapporterades.

Vardagshjältar räddar liv

Cecilia Domingues Sebastião är frivillig hälsoarbetare i Pastoral da Crianca i Angola. Cecilia har fått en grundläggande hälsoutbildning via ett projekt som stödjs av UNICEF, WHO och lokala partners. Varje frivillig i projektet har hand om 10 familjer och besöker dem regelbundet för hälsokontroller och vaccinationer.

En familj som Cecilia hjälpt är Teresa Jaquims. Teresa berättar att hennes 3-åriga son Evanda troligen inte skulle varit vid liv om det inte vore för Cecilia. Cecilia fick höra via omvägar att Evanda var svårt undernärd och beslutade sig för att besöka familjen. Hon blev chockad över hur illa ställt det faktiskt var och skickade honom genast till en klinik som behandlar undernärda barn. Väl hemma igen lärde Cecilia också Teresa hur hon ska laga näringsriktiga måltider så att Evanda inte blir sjuk igen.

Lättare för de frivilliga att få kontakt

Enedir Rosa Correa arbetar som koordinator i Pastoral da Crianca. Hon lovordar projektet och påpekar vilken skillnad det är jämfört med tidigare: ”Dessa mödrar som är frivilliga i projektet har lättare att få kontakt med familjerna. De kan på ett mycket bättre sätt förklara varför det är viktigt med hygien, gå på regelbundna hälsokontroller och vaccinera sig.”

Framgången ett resultat av mångas hårda arbete

Polio är idag utrotad i de flesta av världens länder. Men barn som bor i Afrikas västra och centrala delar riskerar fortfarande att drabbas av den fruktade barnsjukdomen som kan ge svåra funktionshinder.

”Vi är djupt tacksamma för det engagemang som lokala, regionala och nationella regeringstjänstemän, det civila samhället, internationella partners och den privata sektorn visat. Alla har spelat sin roll för att uppnå denna viktiga milstolpe.”, kommenterade landets vice hälsominister Evelise Joaquina da cruz Frestas den glädjande nyheten.

Vill du också vara med och vaccinera barn kan du köpa poliovaccin i vår gåvoshop.  60 doser för 56 kronor! Ett annat sätt att hjälpa till är att sprida denna nyhet vidare: