Gå till innehållet

Nu är barnarbete helt förbjudet i Indien

Över hela världen för UNICEF en hård men ibland ojämn kamp för att förhindra att barn utnyttjas i arbete. Indien har i dagarna skärpt en redan befintlig lag och därmed underlättat UNICEFs arbete för barns rättigheter.

Redan 1986 antogs i Indien en lag som förbjöd barnarbete för barn upp till 14 år. Men bara i yrken eller verksamheter som klassas som farliga för barnets hälsa. Denna lag antogs för att skydda barn men uteslöt en av de största grupperna barnarbetare – de som arbetar inom jordbruket.

23 år senare kom en ny lag för barns rätt till utbildning då Indien 2009 fick en lag som säger att det är skolplikt i landet och att utbildning ska vara gratis för alla barn upp till just 14 års ålder.
Förra veckans glädjande beslut att skärpa lagen om barnarbete kom efter en landsomfattande rörelse som UNICEF varit en del av. Ett exempel på det är i Tamil Nadu där UNICEF fört samtal och påverkat på statlig nivå för att sätta stopp för barnarbete inom bomullsproduktionen.

 

Barnarbete runt om i världen ökar oroväckande snabbt i både industri- och utvecklingsländer. Exakt hur många barn som arbetar är svårt att beräkna eftersom många arbetar i familjer och på gatan. Över hela världen kämpar UNICEF för att stoppa den här exploateringen av barn. Vill du stödja UNICEFs arbete klicka här.