Gå till innehållet

Äntligen får ALLA barn i Sverige laglig rätt till skolgång

Senast den 21 augusti i år tog vi upp frågan om att barn som lever gömda eller som papperslösa i Sverige fortfarande inte hade laglig rätt till skolgång trots år av löften om detta. 

Men nu kan vi konstatera att vårt påverkansarbete givit resultat. Idag presenteras regeringens budgetproposition för 2013 och i den ingår att även gömda och papperslösa från 1 juli 2013 ska ha laglig rätt till skola.

Ett barn som lever gömd befinner sig i extrem osäkerhet, ovisshet och hopplöshet. De vuxna som finns runt omkring är själva förtvivlade och klarar ofta inte att ge barnet struktur och rutiner i vardagen. Det kan skolan hjälpa till med. Skolan kan bli ett andrum för barnet och skapa någon form av ordning i kaoset, något de också har rätt till enligt barnkonventionen. Vi är mycket glada att regeringen äntligen gör detta till verklighet!

Även Ekot lyfter idag denna nyhet.