Gå till innehållet
Laddar…

Skolstart i Syrien trots oroligheter

Förra veckan var det skolstart i Syrien. Men konflikten, som beräknas ha drabbat över 2,5 miljoner människor, gör skolan till en otrygg plats för barnen. UNICEF trappar upp hjälpinsatserna för att så många barn som möjligt ska kunna återvända till skolan.

Rapporter visar att över 2 000 skolor i landet är förstörda och att ytterligare 800 används som skydd för familjer på flykt. UNICEF räknar med att hjälpa 75 000 barn att trots konflikten börja skolan. Exempel på dessa insatser är att göra grundläggande reparationer på 150 skolor och dela ut 30 000 ryggsäckar med skolmaterial.

– Många barn i Syrien har upplevt fruktansvärda trauman. Det är viktigt att de får gå i skolan så att något i deras liv känns normalt, säger Dina Craissati, UNICEFs utbildningsrådgivare för Mellanöstern och Nordafrika.

Skolstart även för barn på flykt

Även i flyktinglägren i angränsande länder till Syrien fokuserar UNICEF på utbildning. Det finns 66 900 registrerade flyktingbarn i Jordanien, Libanon, Turkiet och Irak men på grund av den stora flyktingströmmen beräknas siffran vara betydligt högre.

I Jordanien var det skolstart i början av september och där har UNICEF, tillsammans med partners, hittills hjälpt 17 000 barn till skolan. UNICEF hjälper till med skolavgifter, lön till lärare, tillfälliga klassrum och skolmaterial.

I flyktinglägret Za’atari finns det inga skolor alls till de 6 000 barn i skolålder i lägret. Planer finns på att öppna en skola nu i slutet av september men det saknas pengar till både lärarlöner, skolmaterial, toaletter och vattenförsörjning.

Mer hjälp behövs

– Om vi hade mer pengar skulle vi kunna hjälpa fler barn. Vi behöver omedelbart ökat stöd från det internationella samfundet, säger Maria Calivis som är UNICEFs chef för Mellanöstern och Nordafrika.


UNICEF finns på plats i Syrien och i angränsande länder har bland annat vaccinerat 285 000 barn mot mässling och gett psykosocialt stöd till 32 000 barn. Hjälp barn i krig och katastrofer genom att ge en gåva till vårt katastrofarbete. Eller handla skolpaket i gåvoshopen.