Gå till innehållet
Laddar…

Nytt avtal räddar barns liv i Syrien

UNICEF har nått ett avtal med regeringen i Syrien om att utvidga hjälpinsatserna i landet. Ett avtal som enligt UNICEFs högsta chef Anthony Lake kan rädda tiotusentals liv.

Konflikten i Syrien har nu pågått i 18 månader. UNICEF beräknar att runt en miljon barn drabbats och att fler än 100 000 barn tvingats fly till angränsande länder. Det nya avtalet med regeringen i Syrien innebär att UNICEF kan utvidga sin verksamhet i landet och nå fler syrier i områden som drabbats av konflikten.

– De senaste veckornas diskussioner har mynnat ut i en möjlighet att arbeta tillsammans med fler lokala grupper och på så sätt nå fler barn och familjer, säger Anthony Lake.

UNICEF har nyligen öppnat kontor i hamnstaden Tartous och nu pågår samtal för att få öppna ännu ett kontor i Homs, en av de hårdast drabbade städerna. Tack vare avtalet och samarbetet med fler lokala grupper kan UNICEF nu också hjälpa till i en omfattande vaccinationskampanj som kommer  att skydda en miljoner barn mot bland annat mässling.

– Det finns en utbredd uppfattning om att läget i Syrien är så allvarligt att det inte går att göra något alls. Så är inte fallet. Vi har funnits på plats sedan konflikten startade och redan hjälpt hundratusentals barn. Nu kan vi öka våra insatser och hjälpa ännu fler, säger Anthony Lake.

Vintern närmar sig

UNICEF arbetar i området under många gånger mycket svåra förhållanden. Insatserna fokuserar på tillgång till vatten, sanitet, utbildning, hälsa och näring. Nu närmar sig vintern vilket innebär att situationen blir extra svår för drabbade barn och familjer. Därför utökar UNICEF sina insatser med uppvärmning av hus och utdelning av varma kläder. Arbetet med att reparera och bygga nya skolor fortsätter för att så många barn som möjligt ska kunna gå i skolan.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete.