vip-575x374.jpg

Barnens egen parad

mot utanförskap

”Du vet såna här grejer som att slippa vara hemma på en tom gård hela sommarlovet. Kunna göra sånt som andra barn kan. Att någon gång få känna sig lite bortskämd.” Pojke, 16 år

Skribent |

Publicerad |

2012 10 23

Uppdaterad |

2012 10 23

Barnens egen parad mot utanförskap

Igår inleddes vår tre veckor långa kampanj för att samla ungas berättelser om socialt utanförskap. Och för att samla in underskrifter mot att barn får hamna utanför . I skrivande stund har 1340 skrivit under. På en dag!

Vi accepterar inte att barn tillåts hamna i socialt utanförskap . Om barnkonventionen vore svensk lag skulle det vara svårare för vuxna att glömma bort, att inte se, att inte ta ansvar.

Med anledning av kampanjen har vi bjudit in en grupp med ungdomar som vi träffar en gång i veckan. De kallar sig UNICEF VIP och alla medlemmar är under arton år. Som de själva säger:

"Vi hjälper dom vuxna på UNICEF att tänka nytt och göra bäst! Målet med vårt jobb är att barnkonventionen ska bli lag, som det har kämpats för i många år."

Maria Larsson är ansvarig politiker och en av dem vi vill öppna ögonen på. Därför samlar vi in underskrifter via unicef.se/utanfor . Du kan också ringa Maria Larsson på 08-555 137 27 och säga vad du tycker om att barn hamnar utanför på vår telefonsvarare. Eller skriv under genom att SMSa "utanför" till 72 401.

vip-575x374.jpg

VIP-gruppen har vi gett det hedervärda uppdraget att överlämna alla underskrifter vi samlat in till barnminister Maria Larsson den 8 november. Överlämningen kommer att ska i samband med en parad som ordnas av gruppen. Skriv under du med så att vi är ett rejält gäng som ryter ifrån! Och gå med i paraden, du kan anmäla dig i vårt evenemang på Facebook .

Tack!

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

sid_2020_hero_0.jpg
Sverige

Konsekvenserna av nätmobbning kan vara förödande. När barn och unga tillbringar mer tid online under covid-19-pandemin ökar risken. I en global kampanj har UNICEF tillsammans med ungdomar, sociala medieplattformar och barnskyddsexperter, tagit fram råd till unga och föräldrar för att stoppa nätmobbning och förhindra att någon drabbas.

IMG_7009.jpg
Sverige

2017 tillsattes en utredning för att se över socialtjänstlagen och i dag lämnar UNICEF Sverige in sitt remissyttrande. Vi konstaterar besviket att utredningen inte når hela vägen fram. Bland annat saknas barns rätt till delaktighet, och direktivet om “inga ökade kostnader” rimmar illa med den verklighet där lagen ska tillämpas.

1509-förslag-generisk-bild-från-kampanj-2013_7.jpg
Sverige

Under senare tid har den eskalerande gängkriminaliteten uppmärksammats stort i media. I många fall är barn både förövare och brottsoffer. En djupt tragisk utveckling, inte minst för ett land med både resurser och förutsättningar att stävja den. Idag äger en särskild debatt rum i riksdagen på temat, och mot den bakgrunden vill UNICEF Sverige ge några konkreta förslag.