Default hero image

Hjälp till alla

folkgrupper i Burma

Sedan oroligheter bröt ut i delstaten Rakhine i Burma i juni, har UNICEF arbetat med akuta insatser för att rädda undernärda barn och för att förhindra spridning av vattenburna sjukdomar. Men arbetet har försvårats av ökade spänningar i området och ett isolerat läge.

Skribent |

Publicerad |

2012 11 17

Uppdaterad |

2012 11 17

Hjälp till alla folkgrupper i Burma

Många av insatserna i Rakhine har drabbats av förseningar, bland annat har det långsiktiga vaccinationsprogram som skulle startat i juni har tvingats skjutas upp. Hiv-förebyggande program och utbildningsprogram som startades upp innan oroligheterna bröt ut har kunnat fortsätta om än i ett långsammare tempo.

Hjälp till alla folkgrupper

UNICEF fortsätter att kämpa för att nå barn från alla folkgrupper som drabbats av oroligheterna i Rakhine. 44 000 barn har fått tillgång till skydd tack vare ett utbildningsprogram med runt 200 medlemmar från utvalda samhällen. Utbildningen har inkluderat riskbedömning för att snabbt kunna identifiera barn som behöver skydd.

Exempel på andra insatser som genomförts är fördelningen av 25 medicinkit som innehåller läkemedel och utrustning för 250 000 människor. 500 familjer har fått tilldelat sig vatten och hygienpaket och ytterligare 500 paket förväntas anlända inom den närmaste veckan. Andra kommande insatser är utdelningen av näringstabletter till 3500 gravida och ammande kvinnor och ökat stöd till akutvård och mobila hälsoteam. Planer finns att ge livräddande näringsbehandling till 160 barn i åldrarna 6 till 59 månader samt att ge näringstillskott till ytterligare 8100.

UNICEF har tillhandahållit runt 9300 internflyktingar, människor som är på flykt inom Burma, tillgång till rent vatten. 1100 hushåll har fått tillgång till toaletter och sanitära förhållanden, en viktig del för att förhindra spridningen av livsfarliga sjukdomar.

Utbildning och hiv-preventivt arbete

UNICEF har arbetat med utbildningsinsatser i Rakhine sedan 2007, bland annat med läromedel för barn och skolor samt fortbildning av lärare och skolledningar. Sedan 2008 har det också funnits program för att förhindra överföring av HIV från mor till barn i Buthedaung, Myauk U, Yethe Taung och Taungoke i Rakhine.

I september i år hade cirka 60 procent av alla gravida kvinnor i Rakhine testats för hiv, högre än det nationella genomsnittet på 50 procent. 100 procent av alla identifierade hiv-positiva gravida kvinnor i området har fått behandling för att förhindra HIV-smitta till sina barn.

Mer stöd behövs

Situationen i Rakhine analyseras löpande för att bedöma vilka insatser som behövs men det beräknas i nuläget saknas runt 10 miljoner svenska kronor. Detta trots stöd från både UNICEF, FNs katastroffond och USA.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka - guatemala 2024
Barnadödlighet

Barnadödligheten i världen sjunker, visar en rapport från UNICEF. Men trots framstegen dog 4,9 miljoner barn under 2022 innan de fyllde fem år. Majoriteten dog av orsaker som hade kunnat förhindras.

Hand-Vietnam-2023
Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa drabbar nästan 20 procent av unga idag och självmord är den fjärde vanligaste dödsorsaken bland 15-19-åringar. Det är en av vår tids största kriser, som pågår här och nu, i alla delar av världen och i alla samhällsskikt. Vid 15 års ålder har ungefär hälften av all psykisk sjukdom under livet redan brutit ut. Det betyder att tidig upptäckt och tidiga insatser är mycket viktiga och kan göra stor skillnad.

Flicka - guatemala 2021
En kväll för alla barn

Krig. Torka. Hungersnöd. Jordbävningar. 2023 är ett svårt år för barnen i världen. Inte sedan andra världskriget har fler barn varit i behov av vår hjälp för att överleva. UNICEF finns på plats där barnen behöver oss – och vi stannar kvar. För vi vet att förändring är möjlig. Men vi kan bara göra det tillsammans med dig.