Gå till innehållet

Barn på flykt i stridernas Goma

Striderna i Goma i östra Kongo-Kinshasa har tvingat tiotusentals människor på flykt. Enligt UNICEF är det snabbt förvärrade läget mycket oroande, i synnerhet för barnen.

Foto: © UNICEF/Olivier Asselin

Enligt nyhetsmedier intog rebellgruppen M23 på tisdagen Goma, medan den kongolesiska armén retirerade. Tidigare har människor flytt från flyktingläger som fallit i rebellgruppens händer, för att söka skydd undan striderna inne i Goma.

Flyktingsituationen gör att hundratals barn har skiljts från sina familjer, och nu måste klara sig på egen hand. UNICEF finns på plats inne i Goma, och under de senaste dagarna har man delat ut ett ton högenergikex och medicin till 500 barn som har kommit bort ifrån sina föräldrar.

Det finns en allvarlig risk för kolerautbrott i spåren av de stora flyktingströmmarna. De läger som nu måste ta emot nya flyktingar, har redan ont om vatten och dåliga sanitära förhållanden. Under den senaste veckan har Goma dessutom drabbats av omfattande vattenbrist vilket har gjort att människor har druckit sjövatten, och därmed utsatt sig för diarrésjukdomar.

Hela regionen (norra och södra Kivu) är hårt sargad av konflikten mellan armén och olika rebellgrupper. För närvarande finns mer än 1,6 miljoner internflyktingar i området. Enligt en ny FN-rapport har väpnade grupper utfört mer än 75 attacker mot civila i byar i östra Kongo, enbart mellan april och september i år. Minst 264 människor har dödats i dessa räder – 83 av dem var barn.

Stöd UNICEFs katastrofinsatser världen över. Ge en gåva här.