Default hero image

UNICEF övertar

Operation Dagsverke

UNICEF Sverige tar över ansvaret för skolkampanjen Operation Dagsverke. Sveriges Elevkårer har beslutat att överlåta skolkampanjen, och valet föll då på UNICEF.

Skribent |

Publicerad |

2012 11 27

Uppdaterad |

2012 11 27

UNICEF övertar Operation Dagsverke

Bakgrunden är att Sveriges Elevkårer anser att Operation Dagsverke har potential att växa och engagera ännu fler elever, men att möjligheterna till det ökar i en större organisation som arbetar med internationell utveckling.

Sveriges Elevkårer gick ut med en förfrågan till ett antal olika aktörer inom den ideella sektorn, och det var många som visade intresse.

— Vi valde UNICEF därför att det är en organisation som är en av världens främsta förkämpar för alla barns rätt till utbildning, och som har idéerna, drivkraften och resurserna att ta Operation Dagsverke till nästa nivå, säger Mikael Lundström, generalsekreterare för Sveriges Elevkårer.

Operation Dagsverke är en insamlings- och informationskampanj som har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet. Under insamlingen arbetar eleverna under en dag, de gör med andra ord ett dagsverke. Pengarna de tjänar går till skol- och utbildningsprojekt i andra länder.

UNICEF har lång erfarenhet av att arbeta för alla barns rätt till utbildning, och kämpar över hela världen för att övertyga regeringar och lokala beslutsfattare om att satsa mer pengar på det området. UNICEF är med och bygger skolor, utvecklar läroplaner, utbildar lärare och delar ut skoluniformer, skolväskor och läromedel. I samband med naturkatastrofer och krig öppnar UNICEF tillfälliga skolor.

— Vi vill att eleverna som deltar i Operation Dagsverke ska få större kunskap om barns rättigheter – både ute i världen och här hemma, säger Christina Heilborn, programchef vid UNICEF.

— Barns rätt till utbildning är ju en väg ut ur fattigdom och utsatthet. Kunskap öppnar dörren till ett självständigt liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka.

Pengarna som samlas in under Operation Dagsverke 2013 kommer att gå till UNICEFs program för barns rätt till utbildning i Nepal . I landet arbetar 2,6 miljoner barn i åldrarna 5-14 år, och över en miljon av dem går inte i skolan. UNICEF finns på plats och arbetar för att förändra situationen.

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

collage-2.jpg
Sverige

Ytterligare en annorlunda termin går mot sitt slut och trots speciella förutsättningar kunde Operation Dagsverke våren 2021 fira 60 år! Burkar har pantats, musik har spelats in, fågelmatare har byggts, digitala utställningar har genomförts och mycket mer. Kreativiteten har verkligen flödat och vi riktar ett stort tack till alla som varit med.

img_2066.jpeg
Sverige

I fredags var det dags för Operation Dagsverkes årliga konferens som lockade elever och lärare från hela landet för att få inspiration till sina kommande dagsverken. Skolaktiviteten har anordnats i svenska skolor sedan 1960-talet och firar i år imponerande 60 år.

julia-kvadrat-2.jpg
Lärare

På Nilaskolan i Malå flödar kreativiteten och entreprenörsandan. Skolan är i full gång med att planera inför årets Operation Dagsverke – ett projekt där eleverna får lära sig mer om barns rättigheter och samtidigt samla in pengar för att hjälpa utsatta barn i andra länder. Läraren Julia Ritzén delar här med sig av sina bästa tips för hur projektet kan skapa mervärde i undervisningen.