Gå till innehållet

Syriska barn måste skyddas

Barnen i Syrien måste med alla medel skyddas. Den uppmaningen riktar UNICEF nu åter till de stridande parterna i Syrien sedan det kommit uppgifter om att barn lemlästas av klusterbomber och rekryteras som soldater.

Uppgifterna kommer bland annat från Human Rights Watch, och talar om hur barn används i striderna som soldater och vakter.

— Det är upprörande och oacceptabelt att barns rättigheter kränks på detta sätt, säger UNICEFs högsta chef Anthony Lake.

— Ju längre det här pågår, desto mer varaktiga blir skadorna for barnen, för deras framtid och därmed också hela Syriens framtid.

UNICEF finns på plats i Syrien och i fyra grannländer för att leverera hjälp till hundratusentals barn och deras familjer. Just nu distribuerar UNICEF stora mängder förnödenheter som behövs inför de kommande vintermånaderna.

Många syriska barn har flytt från sina hem enbart iklädda sina sommarkläder. Nu blir det snabbt allt kallare, med temperaturer ända ner under noll grader Celsius. UNICEF förbereder nu för att dela ut mer än 100 000 uppsättningar med vinterkläder för barn och 160 000 filtar, tillsammans med andra förnödenheter inför vintern, till barn på flykt inne i Syrien samt i grannländerna.

Hjälp barn i krig och katastrofer genom att skänka en gåva till UNICEFs katastrofarbete. Eller handla livsviktiga förnödenheter som filtar i gåvoshopen.