Gå till innehållet
Laddar…

Yngre mer benägna att köpa sista-minuten-klappar till ett gott ändamål

Var fjärde person bland yngre svenskar uppger att det med åren blivit allt vanligare att de är ute i sista minuten med sina julklappsinköp. De yngre är också mest benägna att handla sista-minuten-klappar som går till ett välgörande ändamål. Det visar en undersökning som UNICEF gjort.

Sex av tio svenskar har ännu inte klarat av sina julklappsinköp sista veckan inför jul. Näst efter chokladasken är gåva till ett gott ändamål den populäraste klappen i sista minuten för personer mellan 18 och 34 år.

Svenskarnas inköpsmönster återspeglas hos UNICEF där man i gåvoshopen på nätet kan köpa vaccin, mediciner och skrivböcker som skickas till barn i världens fattigaste länder.  Antalet kunder som köper i gåvoshopen inför jul har stadigt ökat de senaste åren och försäljningen når sin kulmen den 23 december. En av fem som handlar i UNICEFs gåvoshop inför julen gör det den 23 eller 24 december.

En tredjedel av de som svarat på enkäten uppger att de har hänt att man missat att köpa julklapp till någon som man får en gåva av på julafton.

– Det är dags att byta chokladasken mot nötkräm som går till undernärda barn. Vår gåvoshop på unicef.se har öppet även på julafton, säger Per Westberg, vice generalsekreterare på UNICEF Sverige.

Undersökningen är genomförd på uppdrag av UNICEF under perioden 7-9 december 2012 via YouGov Sveriges Internetpanel. En inbjudan till undersökningen har skickats ut via e-mail till kvinnor och män i åldern 18 -74 år i Sverige, ett representativt urval av den svenska befolkningen vad gäller kön, ålder och region. Totalt har 1014 personer genomfört undersökningen. 

Våra fältprodukter som räddar barns liv säljs förutom på unicef.se även hos StatoilH&M och Apotek Hjärtat.