Gå till innehållet

En vecka med goda nyheter – Dagcenter istället för institution

Barn och ungdomar med funktionsnedsättning ska inte isoleras på institution. Vi kämpar för att de ska integreras i samhället – och makthavare lyssnar på oss. I Georgien har regeringen bestämt sig för att stänga institutionerna och se till att barnen får växa upp i en trygg familjemiljö – helst tillsammans med sina biologiska familjer.

Barn och ungdomar med funktionsnedsättning deltar i utvecklande aktiviteter på ett dagcenter i Georgiens huvudstad Tiblisi. Här finns plats för 100 barn. Foto: © UNICEF

Barn och ungdomar med funktionsnedsättning deltar i utvecklande aktiviteter på ett dagcenter i Georgiens huvudstad Tiblisi. Här finns plats för 100 barn. Foto: © UNICEF

Vi hjälper myndigheterna i Georgien att utveckla alternativ omsorg, till exempel fosterfamiljer och små gruppboenden, och att införa sociala tjänster som kan förhindra att familjer splittras. UNICEF stödjer bland annat 24 dagcenter där barn med funktionsnedsättning får tillgång till fritidsaktiviteter, psykosocialt stöd, hälsovård och stödundervisning.

Det här tycker vi är riktigt goda nyheter. Vill du vara med och kämpa vid barnens sida? Bli Världsförälder!

Bara på ett år hinner vi göra massor. Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar. Allt fler flickor får möjlighet att gå i skolan. Barnsoldater befrias. Familjer återförenas efter katastrofer. Den här veckan publicerar vi några exempel på vad vi lyckats åstadkomma under 2012 tack vare alla människor som bidrar med pengar och engagemang. Läs och bli glad!