Gå till innehållet

En vecka med goda nyheter – Bästa lagen i hela Afrika

Den 1 mars trädde en ny lag i kraft i Liberia. Lagen är anpassad efter barnkonventionen och är den mest omfattande lagstiftningen kring barns rättigheter i hela Afrika. Ett stort steg framåt i kampen för att skapa en trygg uppväxt för alla barn.

Foto: © UNICEF/Olivier Asselin

Foto: © UNICEF/Olivier Asselin

Under ett par år har vi arbetat med att anpassa Liberias lagstiftning efter reglerna i FN:s barnkonvention. Som experter har vi deltagit i många diskussioner med lokala organisationer, regeringsmedlemmar och lagstiftare för att tillsammans ge barn bästa tänkbara skydd. Barnen har också varit involverade i arbetet och fått framföra sina åsikter.

Den 1 mars 2012 blev lagen äntligen klar. Liberiansk lag ger nu barnen rätt till exempelvis sjukvård, utbildning och skydd mot övergrepp och lovar socialt stöd till de mest utsatta barnfamiljerna. Det här är ett stort steg framåt i kampen för att förverkliga barnkonventionen.

Det här tycker vi är riktigt goda nyheter. Vill du vara med och kämpa vid barnens sida? Bli Världsförälder!

Bara på ett år hinner vi göra massor. Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar. Allt fler flickor får möjlighet att gå i skolan. Barnsoldater befrias. Familjer återförenas efter katastrofer. Den här veckan publicerar vi några exempel på vad vi lyckats åstadkomma under 2012 tack vare alla människor som bidrar med pengar och engagemang. Läs och bli glad!