Hala.jpg

16 år och flykting

– Halas berättelse

De syriska flyktingbarnen har upplevt eller sett våldet med egna ögon. De är rädda och ångesten är stor. Ungefär hälften av barnen är deprimerade. Det här är 16-åriga Halas tankar inifrån Akcakalelägret i Turkiet.

Skribent |

Publicerad |

2013 02 12

Uppdaterad |

2013 02 12

16 år och flykting – Halas berättelse

Hala, 16 år, är nöjd med utbildningen i flyktinglägret men oroar sig för de vänner och släktingar som är kvar i Syrien. Foto: © UNICEF/Raji

12 februari 2013 – Akcakale, Turkiet.  Klockan var tre på morgonen när Hala, 16 år, och hennes familj flydde från sitt hem i Syrien till flyktinglägret i Akcakale, Turkiet. Flyktinglägret som ligger i Sanliurfa, är ett av 15 läger som uppförts av den turkiska regeringen för syriska familjer på flykt från konflikten i deras hemland. Den tunga beskjutningen i Halas stadsdel gjorde att det inte fanns något annat val för familjen än att fly över gränsen.

– Det var inte bara det att vi hörde bomberna överallt, vi såg människor dö också, säger Hala. Vi kom hit men lämnade våra hjärtan i Syrien med alla våra släktingar och vänner.

Plågsam ovisshet

Idag är det totala antalet syriska flyktingar i Turkiet uppe i 170 000, varav över hälften är barn. Enligt lägrets föreståndare byggdes Akcakale för att rymma 23 000 människor. Idag rymmer det över 36 000. Det ökande antalet flyktingar oroar turkiska myndigheter då det blir allt svårare att möta flyktingarnas behov. Myndigheterna tar därför emot stöd från olika hjälporganisationer, som till exempel UNICEF för att starta aktiviteter som ska hjälpa barn att bearbeta de trauman de gått igenom.

Konflikten i Syrien innebär att Hala har missat ett helt års skolgång, Trots att hon oroar sig för att det syriska skolsystemet kankse inte godkänner hennes studieresultat i den provisoriska lägerskolan gläds hon över möjligheten att hålla igång sin utbildning.

– Det råder brist på massor av saker i skolan, men den ger oss åtminstone hopp om att vi ska kunna åka hem och bygga upp våra normala liv igen, säger Hala som samtidigt oroar sig för vad som händer med hennes vänner och släktingar i Syrien.

Tänker på vännerna hemma

På frågan om vad hon önskar sig mest just nu svarar Hala att det enda hon vill är att kunna åka hem. Hur tacksam hon än är för allting som flyktingarna fått i lägret, är hon rädd för vad som händer med hennes vänner och släktingar inne i Syrien.

– De som inte dör av bomberna fryser eller svälter ihjäl. Jag vill uppmana alla i världen att uppmärksamma dem. De behöver allas hjälp.

UNICEF har med hjälp av donationer från bland annat Hennes & Mauritz distribuerat nästan 13 000 vinterklädesplagg till utsatta barn i flyktinglägret Akcakale i Turkiet. UNICEF har också sett till att det finns trygga barnvänliga platser där 22 500 syriska barn på flykt i Turkiet får utbildning och lek, en viktig del i att barnen inte stannar i sin utveckling och en chans att bearbeta de trauman de har gått igenom.

UNICEF drar samtidigt igång ett mer långsiktigt projekt som ska ge ytterligare 97 000 syriska barn och ungdomar i lägren tillgång till trygga barnvänliga platser.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.