kamerun_mnt-2010_rebecca-hearfield_f29ea067b3ba5398.jpg

I Kamerun är

stelkramp snart historia

Ossenda Jeannette bär på ett stort leende som trotsar alla trötthetstecken efter den långdragna förlossning som var hennes första. Hennes lycka delas av sjukhuspersonalen på Meskin Hospital i Maroua i norra Kamerun där hon födde sin lilla pojke för bara ett par timmar sedan.

Skribent |

Publicerad |

2013 02 13

Uppdaterad |

2013 02 13

I Kamerun är stelkramp snart historia

Stelkramp hos mammor och nyfödda är snart utrotat i Kamerun, med hjälp av stöd från Pampers. Foto: © UNICEF/Hearfield

För personalen på förlossningsavdelningen på Meskin Hospital innebär födseln ytterligare en seger mot stelkramp bland nyblivna mammor och spädbarn.

Tack vare stödet från Pampers via UNICEF fick Jeannette två doser stelkrampsvaccin under sina besök på mödravården. Hon vet hur viktigt det är att ta vaccinet under graviditeten och säger att det skyddade henne och hennes bebis mot stelkramp.

– Mitt barn måste få vaccinet innan jag lämnar förlossningsavdelningen och jag kommer definitivt att komma i tid till mitt besök i september när jag ska få den tredje dosen. Det här är viktigt.

Vaccinering är avgörande

Jeannette får, precis som många andra lyckliga mammor numera, föda ett barn utan risk för att drabbas av de komplikationer som stelkramp ger. Bara några år tidigare var dödsfall orsakade av stelkramp i samband med förlossningen mycket vanligt.

– Vi brukade ofta förlora nyfödda på grund av stelkramp. Under de senaste fem åren har vi endast noterat två fall av stelkramp bland nyfödda. Mammorna och deras barn skyddas genom kampanjer och rutinvaccinationer. Vi är så glada över att det går att förebygga dödsfall med så enkla metoder. Därför söker vi också upp människor som bor i avlägsna byar för att utbilda de blivande mödrarna, säger chefsöverläkare Dr. Teguia Stephane.

Motiverade att fortsätta kämpa

– Tidigare kunde vi förlora kvinnor och barn på grund av ett problem som faktiskt går att förebygga. Nu när vi ser att våra ansträngningar ger resultat känner vi oss verkligen motiverade att fortsätta kämpa. Fler och fler kvinnor föder idag barn vid sjukvårdsinrättningar och det hjälper oss att följa upp, vilket är så viktigt för att hålla mödra- och spädbarnsstelkramp i schack, säger en stolt och nöjd chefssjuksköterska.

Genom olika UNICEF-stödda kampanjer kunde över fyra miljoner kvinnor och barn i Kamerun nås med vaccin mellan 2002-2011. Och det var till stor del tack vare samarbetet mellan Pampers och UNICEF som dessa aktiviteter kunde finansieras.

Idag visar genomförda utvärderingar att Kamerun inom en snar framtid kan ha utrotat stelkramp hos mödrar och spädbarn helt och hållet.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.