skola-Mocamb.jpg

Hur klarade barnen en

hel skoldag utan vatten?

Det är stekande sol och över 35 grader varmt. Vi är på en skola i Moçambique långt ut på landsbygden ungefär tre timmar från huvudstaden Maputo. På skolgården leker barn överallt – gungar, hoppar hopprep och spelar fotboll. Jag och min svenska kollega dricker ideligen av vårt rena, medhavda mineralvatten. Skolan vi besöker har, som en del av stödet från UNICEF, nyligen fått ett reningssystem för regnvatten installerat på en av de nya skolbyggnaderna.

Skribent |

Publicerad |

2013 03 22

Uppdaterad |

2013 03 22

Hur klarade barnen en hel skoldag utan vatten?

Det nya reningssystemet fungerar så att regnvattnet samlas in på taket och rinner via stuprännor ner i en enorm brunn. Denna brunn fylls på under regnsäsongen och räcker för att ge de 400 skoleleverna rent vatten att dricka och tvätta händerna efter toalettbesök.

Jag kan inte låta bli att undra hur de hade det förut. Hur kunde dessa barn gå en hel skoldag i denna otroliga hetta utan att dricka vatten? Många av eleverna i detta fattiga område har dessutom ganska lång väg att gå till skolan och får bara en knapphändig frukost på morgonen. Själv känner jag mig ofta svimfärdig av hunger innan lunch en vanlig dag på kontoret…

skola.jpg

Det är enkla och billiga lösningar som detta regnvattensystem som har gjort att andelen människor i världen med tillgång till rent vatten stadigt ökar. Redan år 1966 genomförde UNICEF sitt första vattenprojekt. Då borrade vi en brunn i norra Indien där det rådde svår torka. Idag anlitas vi som vattenexperter över hela världen. Vi arbetar långsiktigt med regeringar och lokala organisationer för att förbättra gamla vattensystem och utveckla nya. Vi hittar smarta tekniska lösningar och billiga metoder som familjer i fattiga länder har råd med och som är enkla att använda och underhålla.

Antalet barn som dör i sjukdomar de får genom smutsigt vatten minskar därför också i god takt och det är mycket positivt. Men vi har ingen anledning att slå oss till ro – fortfarande dör flera tusen barn varje dag av smutsigt vatten och dålig hygien. Tänk om fler än 100 bussar med förskolebarn kraschade utan överlevande varje dag – kan ni se rubrikerna framför er?

Och detta är inte bara ett problem i de allra fattigaste länderna – av de ca 780 miljoner människor som fortfarande saknar tillgång till rent vatten bor över en fjärdedel i Indien och Kina. Det finns resurser, teknik och lösningar. Det gäller att prioritera och satsa på de som brukar glömmas bort. De fattigaste längst ut på landsbygden och barnen i städernas slumområden. De grupper av befolkningarna som aldrig hamnar högst upp på dagordningen.

Idag är det Världsvattendagen. Det är hög tid att se till att rätten till liv, vatten och hälsa gäller för alla barn i hela världen. Var med i kampen för att varenda unge ska få dricka rent vatten.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.