UNI46398-575x383.jpg

Barnen i Somalia får nytt

vaccin mot dödliga sjukdomar

I Somalia lanserade UNICEF nu i veckan ett nytt kombinationsvaccin som kommer att skydda tusentals barn mot flera olika sjukdomar, bland annat lunginflammation. Alla barn i landet ska vaccineras före sin ettårsdag.

Skribent |

Publicerad |

2013 04 26

Uppdaterad |

2013 04 26

Barnen i Somalia får nytt vaccin mot dödliga sjukdomar

En bebis vaccineras på en hälsomottagning i Mogadishu. Från och med nu ska alla barn få tre doser pentavalentvaccin före sin ettårsdag.

Kombinationsvaccinet är ett så kallat pentavalent vaccin som skyddar barn mot fem vanliga dödliga barnsjukdomar: difteri, stelkramp, kikhosta, Hepatit B och Haemophilus-influensa typ B (Hib). Hib är den bakterie som orsakar hjärnhinneinflammation, lunginflammation och flera andra luftvägsinfektioner. Pentavalentvaccinet ersätter det tidigare DTP-vaccinet (mot difteri, stelkramp och kikhosta).

Pentavalent vaccin har under flera år varit mycket dyrt, men priserna har idag sjunkit så pass mycket att det är möjligt att lansera kombinationsvaccinet även i utvecklingsländer. Och nu är det alltså dags att ge barn i Somalia ett effektivt skydd. UNICEF introducerar pentavalent vaccin i samarbete med Somalias regering, WHO och den globala vaccinationsalliansen GAVI.

Mer än 1,5 miljoner doser av det nya vaccinet har levererats till Somalia och ska täcka behovet för 2013. Alla de cirka 425 000 barn som föds varje år kommer att vaccineras. Varje barn behöver tre doser före ett års ålder – och för första gången får somaliska barn nu skydd mot lunginflamation som är en av de främsta dödsorsakerna bland småbarn.

Vaccinet kommer från och med nu att finnas med i landets rutinvaccinationsprogram. I samband med lanseringen genomförs också en informationskampanj för att ge föräldrar kunskap om varför det nya vaccinet är så viktigt och bra för deras barn.

Somalia hör till de länder i världen som har högst mödra- och barnadödlighet. Här dör ett av fem somaliska barn före sin femårsdag. Landet har också bland de lägsta vaccinationssiffrorna i världen. Efter 20 år av väpnad konflikt är landets hälsosystem förstört och tusentals barn saknar idag skydd mot de vanligaste dödliga sjukdomarna.

En undersökning som gjorts av UNICEF och börda myndigheter visar att endast 7 procent av barnen i Puntland och 11 procent av barnen i Somaliland har fått sina tre doser DTP-vaccin före sin ettårsdag.

– Det är livsviktigt att alla barn i hela Somalia blir vaccinerade, säger Sikander Khan som är chef för UNICEF i Somalia. Vi uppmanar alla föräldrar, samhällen samt lokalpolitiker och religiösa ledare, att se till att alla barn nu får tillgång till det nya vaccinet.

Idag rapporterar Expressen om den massvaccinationskampanj som UNICEF inlett för att skydda en miljon somaliska barn mot polio. I Somalia finns inte endemisk polio (utspridd över hela landet), men då och då upptäcks nya fall och det finns en risk för att nomadbefolkningen ska dra med sig viruset över gränsen. Att ta hand om ett stort utbrott av sjukdomen skulle vara omöjligt i Somalia på grund av det instabila säkerhetsläget och brist på pengar. Därför är det livsviktigt att nå fram med poliovaccin till alla barn i landet.

Tack vare massiva vaccinationskampanjer under 25 år är den dödliga sjukdomen polio nästan utrotad. Var med i kampen för att utrota polio för gott. Köp vaccin och rädda barns liv.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Vaccin - flicka - Mocambique 2023
Vaccin

Vaccin är ett billigt och effektivt sätt att rädda barns liv och skydda samhällen mot livsfarliga sjukdomar. I år är det 50 år sedan WHO:s och UNICEFs globala barnvaccinationsprogram lanserades.

Malawi_2023_LowRes_New-27.jpg
En kväll för alla barn

Fem av hans kollegor förlorade allt; huset, skörden och alla ägodelar. Trots de egna förlusterna kämpar hälsoarbetaren Dickson och hans kollegor tillsammans för att nå vartenda barn i varenda by i sydvästra Malawi med vaccin och hälsokontroller – och de gör det med en imponerande beslutsamhet och uthållighet.

Malawi_2023_LowRes_New-5.jpg
En kväll för alla barn

I mars 2023 drabbades Malawi av cyklonen Freddy, som lade nästan halva landet under vatten. Översvämningarna bidrog till att farliga vattenburna sjukdomar som kolera började spridas. Nu pågår en kamp mot klockan att nå fram med vård och livräddande vaccin till de isolerade barnen och familjerna. UNICEF ställde snabbt om och upprättade bland annat tillfälliga hälsocentraler.