anj_Kindblad-575x383.jpg

Lamin är elva år och har som många andra barn i Sierra Leone förlorat sina föräldrar i aids. Hans mamma gick bort för fem veckor sedan, bara två dagar efter att hon fött Lamins lillebror John. Anja Pärson träffade Lamin inför UNICEFs Humorgala 2013.

Skribent |

Publicerad |

2013 04 30

Uppdaterad |

2013 04 30

Anja Pärson träffar föräldralösa Lamin i Sierra Leone

https://youtu.be/6nfUIj6xsF4

Föräldralösa Lamin hoppas på ett bättre liv

I staden Makeni träffade Anja Pärson elvaåriga Lamin, hans fem veckor gamla lillebror John och mormor Isatu som ensam tar ensam hand om barnen. De två föräldralösa pojkarna har nyligen flyttat till sin mormor i Freetown i utkanten av staden Makeni. De är fattiga och utsatta och bebisen John som även han lever med hiv är mycket svag. Isatu har varken råd med mat eller de mediciner John behöver för att överleva men tack vare den lokala organisationen Happy som UNICEF stödjer får han bromsmediciner och bröstmjölksersättning och blir starkare för varje dag.

Storebror Lamin har klarat sig från smittan men han lever extremt utsatt. Han har inte bara förlorat båda sina föräldrar i aids utan är dessutom tvungen att hjälpa sin mormor hemma istället för att gå i skolan. Anja Pärson följde Lamin i hans vardag – när han hämtar vatten, hjälper till med kolen de säljer för att få in lite pengar och tar hand om sin lillebror. Men Anja fick även följa med Lamin när han registrerades på Happy Center, den lokala organisation som UNICEF stödjer. En plats där han kan få vara barn och leka med andra i liknande situation, men också få mat, hjälp och stöd.

- Det är så lite som krävs här nere för att få ett liv att bli annorlunda. Om man kan ge 100 kronor i månaden genom att bli Världsförälder, vad det skulle göra skillnad här, säger Anja Pärson.

anj_Kindblad-575x383.jpg
Inför Humorgalan 2013 reste Anja Pärson till Sierra Leone och träffade Lamin, elva år, hans lillebror John, fem veckor, och deras mormor Isatu som tar hand om barnen sedan deras mamma dött i aids.Foto: UNICEF/Kindblad

Inför Humorgalan 2013 reste Anja Pärson till Sierra Leone och träffade Lamin, elva år, hans lillebror John, fem veckor, och deras mormor Isatu som tar hand om barnen sedan deras mamma dött i aids. Foto: UNICEF/Kindblad

Sierra Leone - ett land härjat av inbördeskrig 

Sierra Leone i Västafrika är ett av världens fattigaste länder och tio år av inbördeskrig har satt sina spår i stora delar av samhället. Sedan freden 2002 pågår en långsam återuppbyggnad men det är lång väg kvar. Hiv och aids är enormt problem i landet och 300 000 barn är antingen hiv-smittade eller har förlorat en eller båda sina föräldrar i sjukdomen.

Att leva med hiv och aids är inte bara svårt på grund av sjukdomen i sig utan de drabbade bär även på ett stort stigma. UNICEF kämpar för att bryta det genom att bland annat nå ut med kunskap om sjukdomen till fler, ett exempel projektet Happy.

https://youtu.be/4x1EXFe6WGg

Vad gör UNICEF?

UNICEF stödjer Happy (the Hiv and Aids Prevention Project for Youth) – en lokal organisation som ser till att barn som John får tillgång till bromsmediciner och mat och att de äldre barnen som Lamin får leka med andra i samma situation. De får också utbildning om hiv och aids och på Happy kämpar man för att fler ska känna till riskerna med hiv/aids och därmed förändra det stigma som fortfarande finns kring sjukdomen.

Happy är verksamma i huvudstaden Freetown och Makeni och hjälper i dagsläget 250 barn. De gör bland annat följande: Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn och vet hur man gör, men vi behöver bli fler i kampen för varenda unge. Vill du hjälpa till och förändra barns liv – bli Världsförälder!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

_0011166.JPG
En kväll för alla barn

Varje år lämnar tusentals barn Guatemala, längs livsfarliga vägar, för att ta sig till USA. Många av dem flyr helt själva, utan sina föräldrar eller andra vuxna. De flyr från fattigdom. De flyr från otrygghet. Och de flyr från våld och övergrepp. Men de har inte gett upp. Programledaren, radioprataren och skådespelaren Arantxa Álvarez besökte Guatemala med UNICEF för att träffa några av de barn som fortsätter drömma om ett bättre liv.

dsc06643-scaled.jpg

Att uppleva en katastrof är fruktansvärt för ett barn. I Libanon tvingas många barn genomlida flera katastrofer på samma gång. För några veckor sedan besökte operasångaren Rickard Söderberg Libanon tillsammans med UNICEF, för att hitta hopp i misären.

uni328681.jpg
Barnadödlighet

I coronapandemins spår riskerar antalet barn som lever under fattigdomsgränsen att öka med 86 miljoner innan årsskiftet. Världen måste agera nu för att hindra att familjer fastnar eller faller in i fattigdom. UNICEF uppmanar regeringar att omedelbart sätta in stöd för att skydda barn i den ekonomiska krisen.