arja-575x385.jpg

Söder om gränsen till Syrien, i den jordanska öknen, ligger flyktinglägret Zaatari där 100 000 människor tvingats söka skydd från inbördeskriget i Syrien. Arja Ormos från Stockholm är en av UNICEFs alla Världsföräldrar. Inför Humorgalan 2013 reste hon till flyktinglägret där hon träffade barn som har fått lämna allt bakom sig i hemlandet.

Skribent |

Publicerad |

2013 04 30

Uppdaterad |

2013 04 30

Världsförälder Arja Ormos möter barn på flykt i Jordanien

https://youtu.be/bwaB74Gphiw

Varje dygn anländer upp till 3 000 människor

Mitt i den jordanska öknen, drygt en timmes färd från Amman, söder om den syrianska gränsen, ligger flyktinglägret Zaatari. Ökenlandskapet är platt, dammigt och varmt. I det förhållandevis välplanerade lägret trängs tält med små bostadscontainrar och överallt rör sig människor på flykt, hjälparbetare och fordon.

Ingen vet exakt hur många som bor i lägret, men uppskattningen är 100 000 människor. Hälften av dem är barn. Varje dygn anländer mellan 1 000 och 3 000 nya flyktingar och innan årets slut kommer ytterligare minst 180 000 människor ha anlänt. UNICEF kämpar för att se till att barnen och deras familjer ska få tillgång till rent vatten, mat och skydd.

Konflikten i Syrien har pågått i två år och situationen för barnen förvärras för varje dag – det skoningslösa våldet har gjort att miljontals människor har tvingats fly. Många samlas i flyktingläger i Libanon och Turkiet.  Ett av de största är flyktinglägren Zaatari i Jordanien. Som vanligt i konflikter drabbas barnen hårdast. Många har trauman efter krigsupplevelser och många har mist sina föräldrar. Totalt beräknas 2,5 miljoner barn vara drabbade av kriget. Skoningslöst våld, stora folkmassor på flykt, sönderslagen infrastruktur och samhällsservice riskerar nu att ge en hel generation barn skador för livet.

arja-575x385.jpg
Arja Ormos är en av UNICEFs alla Världsföräldrar. Hon har besökt flyktinglägret Zaatari i Jordanien, där 100 000 det finns människor på flykt undan inbördeskriget i Syrien. Hon träffade Amjad, 13 år, som bor i lägret med sin familj.Foto: UNICEF

Arja Ormos är en av UNICEFs alla Världsföräldrar. Hon har besökt flyktinglägret Zaatari i Jordanien, där 100 000 det finns människor på flykt undan inbördeskriget i Syrien. Hon träffade Amjad, 13 år, som bor i lägret med sin familj. Foto: UNICEF

Klockan fem på morgonen köar Amjad för bröd

Arja träffar Amjad som är 13 år och kommer från staden Dar’a i södra Syrien. För sex månader sedan lämnade han sitt hem tillsammans med sina föräldrar och fem av sina syskon. Det var ett snabbt uppbrott och delar av familjen blev kvar. En äldre syster valde att inte följa med till Jordanien utan flydde med sin man inom Syrien och en bror har även dödats i konflikten.

– Vi kom till Jordanien på natten för om man flyr på dagen är det större risk att man blir skjuten, säger Amjad. Förutom sin närmaste familj och minnen av krig, var det enda Amjad fick med sig i flykten en strumpa fylld med spelkulor i grönt glas. Nu bor han på en madrass i en liten bostadscontainer utan möbler eller rinnande vatten tillsammans med åtta andra familjemedlemmar.

Varje dag spelar han kula med sina kusiner och andra nyfunna vänner som flytt i hopp om att vinna fler. I hasorna hänger hans femåriga syster Bayan, vars ögon är om möjligt grönare än spelkulorna.

Innan Amjad får tid att leka hämtar han familjens ranson av bröd varje dag. Utdelningen av bröd börjar klockan fem på morgonen och då står Amjad redan där och väntar. Det finns bara ett ställe att få bröd på, köerna är långa och det räcker inte till alla i lägret. Att gå tillbaka efter mer bröd om det inte skulle räcka är otänkbart.

– Då åker man på stryk av andra som ser att man hämtar mer, säger han.

I det organiserade kaoset har livet för Amjad, hans syster och släktingar blivit en sorts främmande vardag. Det är dammigt och varmt och när Amjad berättar att han längtar efter att få andas den syriska luften, menar han också att han saknar allt det där han tvingats lämna – hemmet, storasyster och vännerna. Han är orolig att de kanske aldrig kommer kunna återvända.

Varje dag hämtar Amjad också vatten till familjen. I lägret finns över 700 vattentorn och vattentankar som varje dag fylls på av tankbilar. Zaatari-lägret har också över 1 500 latriner och över 1 000 duschar, men i takt med att allt fler familjer anländer till Zaatari blir köerna allt längre och förmågan att hålla rent sämre. Risken för att vattenburna sjukdomar ska få fäste ökar i takt med att resurserna sinar – vattenburna sjukdomar som leder till diarréer som gör att till exempel spädbarn torkar ut och dör.

https://youtu.be/uA4rWJ3f1l8

Vad gör UNICEF?

Sedan konflikten inleddes för två år sedan har UNICEF har tillsammans med sett till att de drabbade barnen och deras familjer har fått rent vatten, toaletter, hälsovård, tillgång till skola och skydd mot våld och övergrepp. Här är några exempel på de insatser som gjorts för syriska barn och deras familjer: Vi vet att det går att skapa en bättre värld för alla barn och vet hur man gör, men vi behöver bli fler i kampen för varenda unge. Vill du hjälpa till och förändra barns liv – bli Världsförälder!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.