Gå till innehållet
Laddar…

Operation Dagsverke – en praktisk lektion i mänskliga rättigheter

Den 9 oktober förra året sköts den pakistanska skolflickan Malala i huvudet. Det var ett straff för hennes kamp för att flickor ska få gå i skola. Som vi vet så överlevde hon och har blivit en viktig förebild för många barn och unga världen över. Händelsen blev ett uppvaknande för många om att rätten till utbildning fortfarande är en kamp för 61 miljoner barn i världen.

Den här veckan har tiotusentals elever i Sverige valt att delta i den kampen. De är med i Operation Dagsverke och ger en dags arbete för att deras jämnåriga kamrater i Nepal ska få en chans till ett bättre liv tack vare en plats i ett klassrum.

_MG_6307

Någon skola har valt att arrangera en loppis, andra ska sjunga på gator och torg och i många hem blir bilar städade och fönster putsade denna vecka. Men egentligen handlar den här dagen om mycket mer än putsade fönster och insamlade kronor. Den här dagen är en viktig påminnelse om att alla barn och unga världen över har samma mänskliga rättigheter och samma mänskliga värde, och att vi tillsammans kan göra något för att skapa förändring. Det är en praktisk lektion i solidaritet och civilt engagemang.

För lärare är det ett utmärk tillfälle att prata om frågor om hållbart globalt utvecklingsarbete, demokrati, barnkonventionen och jämlikhet. Alla skolor som är med i kampanjen får utbildningsmaterial av oss som kan användas i klassrummen för att diskutera dessa frågor. Och under den senaste månaden har UNICEFs specialutbildade Barnrättsinformatörer varit ute och föreläst i de skolor som anmält intresse.

I sommar fyller Malala 16 år. På sin födelsedag den 12 juli ska hon tala i FN. Kampen för alla barns rätt till utbildning fortsätter och vi är stolta över alla elever i Sverige som är med och bidrar.

Läs gärna mer om alla fantastiska insatser som görs här och följ kampen på #operationdagsverke