1322-575x383.jpg

42 barnsoldater frisläppta

i Burma

I februari frisläpptes 24 barnsoldater av Burmas armé. Nu släpps ytterligare 42 barn fria som resultat av en överenskommelse mellan Burmas regering och FN. UNICEF leder arbetet på plats för att skydda barn i väpnad konflikt och återanpassa dem in i samhället.

Skribent |

Publicerad |

2013 07 10

Uppdaterad |

2013 07 10

42 barnsoldater frisläppta i Burma

Frisläppningen av de 42 barnsoldaterna är den andra i Burma i år.

Foto: UNICEF/Roger LeMoyne

De 42 före detta barnsoldaterna återförenades med sina familjer och vänner den 7 juli under en ceremoni i huvudstaden Yangon. UNICEFs chef i Burma Bertrand Bainvel och FN:s lokala samordnare Ashok Nigam, som tillsammans leder den grupp som utsetts för att skydda barn i väpnad konflikt, fanns på plats tillsammans med representanter från armén och olika myndigheter.

– Frisläppningen är ett uttryck för Burmas förnyade åtagande mot användandet av barnsoldater i landets armé. Nu förväntar vi oss att armén påskyndar frigivningen av alla barn, säger Ashok Nigam.

Den andra frisläppningen i år

Frisläppningsceremonin är den andra i Burma i år. I februari släpptes 24 barnsoldater fria. Frisläppningarna är resultaten av en överenskommelse som skrevs under av Burmas regering och FN i juni 2012. Regeringen har enats om att lokalisera alla barn som rekryterats in i armén med målet att säkerställa deras ovillkorliga frisläppande. De ska också se till att barnen återförenas med sina familjer och återanpassas in i samhället.

Nyrekryteringen av barnsoldater till Burmas armé har minskat sedan överenskommelsen undertecknades. Ändå pågår den fortfarande. Genom att ratificera artikel 38 i Barnkonventionen skulle Burmas regering visa att de menar allvar med att avsluta användandet av barnsoldater.

– Det skulle skicka en tydlig signal till Burmas icke-statliga aktörer att tiden för att avsluta användningen av Burmas barn i väpnade konflikter är nu, säger Bertrand Bainvel.

Barn ska inte vara soldater

Inga barn ska behöva tas ifrån sina familjer, vänner, skolor och samhällen. I Artikel 38 i FN:s konvention om barnets rättigheter (Barnkonventionen) står det tydligt formulerat: Inga barn får utnyttjas som soldater. Ändå uppskattas 300 000 barn i 14 länder vara inblandade i väpnade konflikter. Barnen utnyttjas av olika beväpnade grupper och arméer, som soldater, tjänstefolk eller prostituerade.

UNICEF kämpar på plats för att ändra attityder och förhandla med makthavare och krigsherrar för att de ska avväpna och befria barnen och återanpassa dem i samhället. Vi bidrar också med psykosocialt och ekonomiskt stöd till frisläppta barn och familjer och ser till att barnen får utbildning.

 

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flicka i Sudan äter RUTF
Sudan

Ett år har gått sedan kriget i Sudan bröt ut. Ett krig som har lett till en av de värsta humanitära katastroferna i världen. Fyra miljoner barn är på flykt och 730 000 barn lider av den dödligaste formen av undernäring.

Syskontrio - Izium Ukraina - 2023 - cropped desktop
Ukraina

Två år har gått sedan Ryssland inledde ett fullskaligt krig mot Ukraina. Miljontals barn och familjer är på flykt, traumatiserade och i behov av humanitär hjälp. För barnen, som har förlorat flera år av skolgång, står livet och framtiden på spel.

Pojke - turkiet 2023
Senaste nyheterna

2023 har varit ett svårt år för barn runt om i världen, inte minst för de 460 miljoner barn som lever i konfliktdrabbade områden. Det visar UNICEFs globala rapport “Humanitarian Action for Children som släpps idag. Oavsett var konflikter blossar upp, vare sig det är Palestina, Ukraina, Haiti, Sudan eller Jemen – är det barnen som betalar det högsta priset.