UNI118039-575x383.jpg

Om alla barn uteslutande ammas under sina första sex månader i livet kan barnadödligheten i världen minskas med upp till 45 procent. Trots detta är det idag endast hälften av alla barn som under den här livsviktiga tiden får sin näring enbart via bröstmjölk. Under Världsamningsveckan som börjar idag, lyfter UNICEF behovet av stöd och information till mammor, hälsopersonal och politiker.

Skribent |

Publicerad |

2013 08 01

Uppdaterad |

2013 08 01

Amning är den billigaste och mest effektiva metoden att rädda barns liv

– Det finns ingen annan enkel hälsoinsats som har så stor effekt för småbarn och deras mammor, och som kostar så lite för länders regeringar, säger Geeta Rao Gupta, biträdande chef på UNICEF. Bröstmjölk är en bebis första "vaccination" och världshistoriens billigaste och mest effektiva livräddningsmetod.Fördelarna med amning är väl dokumenterade i världen. Trots det var det under 2012 endast 39 procent av alla barn som uteslutande ammades under sina sex första månader i livet. En viktig orsak är brist på rådgivning och en stödjande och miljö kring mammorna.

UNI118039-575x383.jpg
Fler mammor väljer att amma när de får råd och stöd av lokal hälsovårdspersonal. Här får en nybliven mamma i Liberia lite hjälp.Foto: UNICEF/Giacomo Pirozzi

Fler mammor väljer att amma när de får råd och stöd av lokal hälsovårdspersonal. Här får en nybliven mamma i Liberia lite hjälp. Foto: UNICEF/Giacomo Pirozzi– Det finns ingen annan enkel hälsoinsats som har så stor effekt för småbarn och deras mammor, och som kostar så lite för länders regeringar, säger Geeta Rao Gupta, biträdande chef på UNICEF. Bröstmjölk är en bebis första "vaccination" och världshistoriens billigaste och mest effektiva livräddningsmetod.Fördelarna med amning är väl dokumenterade i världen. Trots det var det under 2012 endast 39 procent av alla barn som uteslutande ammades under sina sex första månader i livet. En viktig orsak är brist på rådgivning och en stödjande och miljö kring mammorna.

Barnadödligheten kan halveras

För en bebis som föds i ett låginkomstland med smittsamma sjukdomar, näringsbrist och smutsigt vatten är amningen helt livsavgörande. Barn som uteslutande ammas under de första sex månaderna i livet är 14 gånger mer benägna att överleva än barn som inte ammas. Om amningen påbörjas direkt efter födseln minskar risken för spädbarnsdöd med upp till 45 procent.Bröstmjölk stärker immunförsvaret och skyddar mot infektionssjukdomar. Den ger dessutom viktiga näringsämnen under de första två åren i ett barns liv och hjälper till att förhindra kronisk undernäring, som hämmar tillväxten för så många som 165 miljoner barn. Studier visar också att amning främjar kognitiv utveckling, vilket gör att barn har lättare att lära och blir mer produktiva som vuxna.Bröstmjölk förebygger också fetma och kroniska sjukdomar senare i livet. Nya studier i USA och Storbritannien visar på stora besparingar inom sjukvården till följd av amning, eftersom ammade barn insjuknar betydligt mer sällan än barns som inte ammas.Utöver fördelarna för barnet, är amning också bra för mammorna. Deras benägenhet att bli gravida under de första sex månaderna efter förlossningen minskar och de hinner därför återhämta sig och återgå till sin normala vikt. Studier visar att dessa kvinnor löper mindre risk för förlossningsdepression samt för att få äggstockscancer och bröstcancer senare i livet.

UNICEF utbildar mammor och samhällen

Mammor behöver stöd, rådgivning och utbildning om amning i kombination med hälso- och näringslära för att kunna mata sina barn på ett lämpligt sätt och för att inte sluta amma i förtid. UNICEF rekommenderar exklusiv amning under de första sex månaderna och fortsatt amning, med annan näring som komplement, i ytterligare två år eller längre. Den livsviktiga informationen sprids aktivt över hela världen.UNICEF stödjer regeringar och politiker för att amningsfrågan ska få högre prioritet och engagemang, riktade åtgärder och ökat samarbete för att engagera hela världen. Länder får stöd kring riktlinjer och lagstiftning, och hjälp att utveckla omfattande hälsoprogram där utbildning av politiker, sjukvårdspersonal och mammor ingår.

Jamaica.UNI42239.Noorani-575x383.jpg
Nyblivna mammor i Kingston, Jamaica, får lära sig mer om amning och näringsriktig kost av en UNICEF-utbildad sjuksköterska.Foto: Shezad Noorani

Nyblivna mammor i Kingston, Jamaica, får lära sig mer om amning och näringsriktig kost av en UNICEF-utbildad sjuksköterska. Foto: Shezad Noorani

Amning måste bli normen

Länder med stödjande politik och omfattande hälsoprogram som når alla befolkningsgrupper har kunnat öka sin amningsförekomst avsevärt. UNICEF arbetar för att amning ska bli normen överallt i världen, till exempel i världens folkrikaste land Kina där endast 28 procent av spädbarnen uteslutande ammas. Där lanserade UNICEF, tillsammans med Nationellt centrum för kvinnors och barns hälsa, i maj kampanjen ”10m2ofLove” för att lokalisera, registrera, certifiera och offentliggöra amningsrum i syfte att öka medvetenheten och stödet för amning.

Din hjälp behövs

Var med och se till att fler nyfödda får den livsviktiga bröstmjölk som de så väl behöver.Bli Världsförälder och kämpa för varenda unge!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

1X4A5830.jpg
Sierra Leone

Tänk om alla barn kunde få en trygg och kärleksfull start i livet, och att alla som föder skulle känna sig omhändertagna under sin förlossning. Jag är övertygad om att det skulle lösa många av världens problem. Peace on Earth begins with Birth som det så fint heter.

maja-gravid-1-e1653394214475.jpeg
Sverige

Under graviditeten med min äldsta son var jag aldrig riktigt nervös. Genom åren som gått har jag fått många många meddelanden från kvinnor som är oroliga över missfall, och resan fram till födseln. Men jag har aldrig kunnat relatera. Naivt nu i efterhand men just där och då ganska så skönt. Jag var så lycklig bara och stannade i den känslan. Så bra som jag mådde under min första graviditet hade jag inte gjort på många år och jag spenderade tiden med att vila, baka alla jordens kakor, boa in mig och sova sova sova. Jag njöt av varje spark, njöt av varenda sekund.