Gå till innehållet
Laddar…

Svår torka drabbar 100 000 barn i Namibia

Namibia är ett land som ofta drabbats av torka, men den här gången är situationen i landet den värsta på 30 år. 800 000 människor hotas nu av allvarlig undernäring – och allra värst drabbas barnen. UNICEF finns på plats och gör sitt yttersta för att rädda barns liv.

En familj sitter utanför sitt hem i Ruacana, en by i Omusati-regionen norra Zambia som drabbats hårt av den extrema torkan. Familjen tillhör Himbafoket som lever på jordbruk och boskapsskötsel.

En familj sitter utanför sitt hem i Ruacana, en by i norra Namibia i det område som drabbats hårt av den extrema torkan. Familjen tillhör Himbafoket som livnär sig på jordbruk och boskapsskötsel. Foto: UNICEF/John Isaac

I de norra områdena i Namibia vid gränsen till Angola har jordbruk och boskapsskötseln drabbats mycket hårt. Odlingar och betesmarker är uttorkade. Familjer tvingas sälja den boskap som inte redan dött och fly in till städerna för att försöka hitta ny försörjning. 100 000 barn går till sängs hungriga och vaknar på morgonen utan att få någonting att äta.

Undantagstillstånd råder

Regnen har uteblivit för andra året i rad och redan i maj utlyste Namibias regering undantagstillstånd i landet. Myndigheterna delar ut majs i de utsatta regionerna och planerar att borra nya brunnar och köra ut vatten i tankbilar. Men dessa insatser dröjer och räcker inte på långa vägar. Hjälp från omvärlden behövs akut för att kunna rädda barns liv.

Vatten och toaletter

UNICEF kämpar för fullt för att förse de utsatta områdena med näringstillskott, rent vatten och toaletter samt ger information till föräldrar om små barns näringsbehov. UNICEF ser också till att skolundervisningen fortsätter trots katastrofläget.

Undernäring konstant problem

Torkan förvärrar Namibias redan mycket allvarliga näringsproblem. 29 procent av barnen som är yngre än fem år är ”stunted”, en kronisk form av undernäring som pågått så länge att barnen för all framtid hämmats i växten, både rent kroppsligt och mentalt.

I en sådan här katastrofsituation kan tidig upptäckt av undernäring handla om liv eller död. Med rätt behandling och effektiva näringstillskott kan barn gå upp i vikt och överleva.

Hjälp behövs nu

En tredjedel av landets befolkning är redan drabbade och UNICEF räknar med att situationen kommer att förvärras under torrperioden som brukar pågå till slutet av december. 47 miljoner kronor saknas för att kunna fortsätta de livsviktiga insatserna i katastrofområdet och rädda barns liv.

Hjälp barn i katastrofer! Stöd UNICEFs katastrofarbete världen över.

Hör UNICEFs representant på plats berätta om läget i Namibia i Aktuellt i svt.