Gå till innehållet
Laddar…

UNICEF och IKEA Foundation ger katastrofdrabbade barn möjlighet till lek

Leksaker till 1,2 miljoner barn som drabbats av katastrofer. Det är resultatet när UNICEF och IKEA Foundation samarbetar kring ett innovativt projekt för att nå några av de mest utsatta barnen i världen.

De närmaste två åren kommer leksaker till ett värde av närmare 14 miljoner kronor att distribueras till cirka 1,2 miljoner barn som lever i katastrofområden och i länder som nyligen drabbats av en konflikt.

Photographer Kenneth Rimm

Leksakerna kommer att ingå i UNICEFs pedagogiska leklåda som är utformad för barn under sex år som lever under svåra omständigheter. Målet är att tillfredsställa grundläggande behov hos barnen och skapa möjligheter till lek, inlärning och utveckling trots att de lever under extrema förhållanden.

IKEA Foundation bidrar med åtta olika leksaker ur det nuvarande sortimentet till varje leklåda. Totalt kommer 24 000 lådor att delas ut runt om i världen under de kommande två åren.

När barn drabbas av krig och katastrofer försvinner ofta möjligheten till en trygg barndom. 1,5 miljarder barn, d v s två tredjedelar av världens barn, lever i länder som drabbats av olika kriser. Med leklådorna kan man med enkla medel skapa en trygg och säker miljö som stimulerar till lek och inlärning.

Varje IKEA-produkt har valts ut av UNICEFs utbildningsexperter. Leksakerna innefattar klossar, pysselpaket med sax och papper samt fingerdockor och handdockor. Uppskattningsvis finns ett årligt behov av 12 000 leklådor världen runt.

– Forskning visar att den tidiga barndomen är den mest kritiska tiden för hjärnans utveckling. Med hjälp av de leksaker som doneras av IKEA Foundation kan barnen utveckla sina kognitiva, verbala, visuella och sociala färdigheter, säger Per Westberg, vice generalsekreterare, UNICEF Sverige.

– Att bidra med leksaker från IKEA är ännu ett sätt för oss att stödja UNICEF i deras ansträngningar att nå ut till barn som lever i nödsituationer, säger Per Heggenes, VD, IKEA Foundation. Vi hoppas att de utvalda produkterna kan hjälpa där behovet är som störst och förhoppningsvis bidra till några leenden hos dessa barn.

Hjälp barn i katastrofer! Stöd UNICEFs katastrofarbete världen över.