Gå till innehållet
Laddar…

En miljon barn på flykt från Syrien

Den svåra konflikten i Syrien har pågått i över två och ett halvt år och antalet barn som tvingats fly landet har nu nått en miljon. 740 000 av dessa barn är yngre än 11 år. Det visar nya siffror från UNICEF och UNHCR.

NYHQ2013-0315

I veckan har vi fått in oroande rapporter om att kemiska stridsvapen används inne i Syrien. Uppgifterna är fortfarande obekräftade men det står klart att den fruktansvärda konflikten hittills tvingat över 2 miljoner människor att fly sitt hemland. Av dessa är hälften barn. De flesta flyktingar finns i Libanon, Jordanien, Turkiet, Irak och Egypten men ett ökat antal flyr nu även till Nordafrika och Europa.

– Det miljonte flyktingbarnet är inte bara ytterligare en siffra, det är ett verkligt barn som slitits upp från sitt hem och kanske till och med sin familj, säger UNICEFs högsta chef Anthony Lake.

Många av flyktingbarnen är svårt traumatiserade och nu ställs de dessutom inför nya faror. UNICEF varnar för en ökad risk för barnarbete, barnäktenskap, sexuellt exploatering och trafficking. Extra utsatta är de tusentals ensamkommande flyktingbarnen. Bara i Jordanien, Libanon och Irak finns det 3 500 barn som flytt helt ensamma.

Miljontals människor på flykt inne i Syrien

Man beräknar att runt 6,8 miljoner människor är i behov av hjälp inne i landet. 4,25 miljoner av dem är internflyktingar, det vill säga på flykt inom sitt eget hemland, varav 2 miljoner av dessa är barn. Av de tiotusentals döda beräknas 7 000 vara barn.

– Vad som står på spel är en hel generation av oskyldiga, säger FNs flyktingkommissarie António Guterres. Ungdomarna i Syrien håller på att förlora sina hem, familjemedlemmar och sin framtid. Även när de är i säkerhet är de utsatta, traumatiserade och i behov av hopp.

Största hjälpinsatsen i historien

Den humanitära insatsen i regionen hjälper miljontals drabbade och är den största i historien.

Här följer några exempel på vad UNICEF gjort.

  • 1,3 miljoner barn har vaccinerats mot mässling
  • 167 000 barn har fått psykosocialt stöd
  • 278 000 barn har fått tillgång till utbildning
  • Totalt har över 7 miljoner människor fått tillgång till rent vatten
  • 51 mobila hälsoteam på plats i landet har nått 150 000 barn och har som mål att nå 570 000 innan årets slut.

Mer hjälp behövs nu

För att det livsviktiga arbetet för barnen ska kunna fortsätta behövs mer pengar omgående. Var med och rädda barns liv – ge en gåva nu. Tillsammans kan vi ge barnen i Syrien hälsovård, rent vatten, vaccin och medicin.