Zimbabwe-02-0307-Giacomo-Pirozzi-575x383.jpg

Inte vår

verklighet

Vattendunken är tom igen och du måste ge dig iväg för att fylla på den. Du suckar när du tänker på de dryga två kilometrarna som du måste gå för att komma till pumpen. Du tänker också surt på de ansvariga politikerna i din kommun som gång på gång lovat att dra kommunalt vatten till ditt område. Men inget händer. Visst ligger ditt hus i ett glesbygdsområde en bra bit bort från storstan, men visst pratar de alltid om att hela Sverige ska leva?

Skribent |

Publicerad |

2013 09 02

Uppdaterad |

2013 09 02

Inte vår verklighet

Du hämtar de bärbara vattendunkarna och börjar gå vägen mot pumpen som du går flera gånger om dagen. När du kommer fram efter ca 25 min ser du att du inte är ensam. Det är människor från hela området som är där och hämtar vatten, så du måste köa i nästan en halvtimme innan det blir din tur. Tillbaka mot huset med tyngre last denna gång. Dina händer och axlar värker. När du häller upp vattnet hemma ser du att det som vanligt är lite brunt med små partiklar i. Ni har länge försökt att få dit någon från kommunala miljönämnden för att låta testa vattnets kvalité, men de har fortfarande inte kommit. Dina två pojkar Olof och Anton har regelbundet problem med magen. Diarré flera dagar i sträck och då är de så svaga att de inte kan gå till skolan. Det är jobbigt eftersom ni bara har ett enkelt torrdass ute på tomten. Du själv har också återkommande besvär med magen, vilket gör att du är ofta trött och måste vara hemma från jobbet. Förra året blev din granne en bit bort så sjuk av vattnet att han dog, bara 46 år gammal.

Nej, visst känns inte detta scenario speciellt troligt. Men det är verklighet och vardag för en stor del av världens befolkning. Ungefär 770 miljoner människor saknar fortfarande tillgång till rent vatten. En stor del av dessa bor på landsbygden.  Av de som har tillgång till rent vatten, måste ungefär 40 % gå en bra bit för att hämta vatten vid en pump eller annan gemensam vattenkälla. En syssla som till stor del utförs av kvinnor och flickor. Förutom att det sliter på deras kroppar, tar det också mycket värdefull tid från andra viktiga uppgifter, till exempel att gå i skolan.

Visst går utvecklingen framåt. Under de senaste två decennierna har 2,1 miljarder människor fått tillgång till rent vatten. Och under samma period har 240 000 människor fått tillgång till en toalett. Det är barn som föds i en familj med toalett, familjer som har fått sin toalett kopplad till avloppssystemet eller familjer som för första gången har kunnat bygga en fungerande latrin.

Men fortfarande behöver vi investera stora summor för att nå målet att alla människor ska ha tillgång till rent vatten och toalett. Detta är en av anledningarna till att världens främsta experter på området, företag och myndigheter denna vecka samlas i Stockholm för Världsvattenveckan. De är bäst på att ta fram bra strategier, men vi kan alla hjälpa till att få ihop de pengar som behövs.

Var med i kampen för att varenda unge ska få dricka rent vatten.

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.