Gå till innehållet
Laddar…

2 miljoner barn i Syrien saknar tillgång till utbildning

Konflikten i Syrien har gått hårt åt landets skolor. Närmare 4 000, eller en av fem, har skadats, förstörts eller används som skydd för familjer som tvingats fly från sina hem. Sedan förra året har närmare två miljoner syriska barn i åldern 6-15 år tvingats hoppa av skolan på grund av konflikten. UNICEF kämpar nu för att att få barnen tillbaka till skolan.

UNICEFs skollådor lastas på en lastbil. Det är en del av kampanjen för att en miljon barn ska få en skolväska med pennor och anteckningsblock. © UNICEF Syria/2013/Halabi

UNICEFs skollådor lastas av en lastbil. Det är en del av kampanjen för att en miljon barn ska få en skolväska med pennor och anteckningsblock. Foto: © UNICEF/Halabi

Insatsen för att barnen åter ska få den utbildning de har rätt till är ett samarbete mellan UNICEF, utbildningsdepartementet och andra partners i Syrien.

– Det är avgörande för barnens välmående, liksom för samhällets framtid, att barnen stöttas på sin väg tillbaka till utbildning. Vissa barn har inte gått i skolan på tre år, och kampanjen har som mål att de inte ska behöva missa något mer. säger Youssouf Abdel-Jelil, UNICEFs representant i Syrien.

UNICEF bidrar med skolmaterial

Vi distribuerar skolväskor med pennor och anteckningsblock till en miljon barn i Syrien. Hälften av materialet är redan på väg till de områden som har störst behov, så som Raqqa, Deir ez Zour, Homs, Hassakeh och landsbygden runt Damaskus. Dessutom tillhandahåller vi 5 000 skollådor, 3 000 lek- och sportlådor och 800 pedagogiska leklådor.

Hemundervisning är ett alternativ

Barnen i Syrien uppmuntras via media, affischer och flygblad att återvända till skolan, men för vissa är det omöjligt. Därför kommer UNICEF att påbörja ett innovativt program för att nå 400 000 barn vars skolor förstörts, och stötta dem genom ett hemundervisningsprogram.

Programmet som riktas mot barn i lågstadieålder (klass 1-4) fokuserar på språkundervisning i arabiska och engelska, samt matematik och naturvetenskap. Med programmet följer böcker och utbildning för lärare och föräldrar, för att de ska kunna hjälpa barnen att lära sig.

Mer hjälp behövs nu

För att det livsviktiga arbetet för barnen ska kunna fortsätta behövs mer pengar omgående. Var med och rädda barns liv – ge en gåva nu. Tillsammans kan vi ge barnen i Syrien utbildningsmöjligheter, hälsovård, rent vatten, vaccin och medicin.