Gå till innehållet
Laddar…

Nyföddas hälsa nästa utmaning

Förra veckan släppte UNICEF en rapport om barnadödligheten som visar tydliga framsteg i att antalet barn under fem år som dör i världen stadigt sjunker. Med anledningen av rapporten har vi bjudit in en gästbloggare som är expert inom barns och mödrars hälsa.

NIGB2010-0069

Rapporten visar att det med rätt insatser går att åstadkomma dramatiska resultat när det gäller barns överlevnad. På global nivå är dock takten för långsam för att vi ska hinna uppnå millenniemål 4 om att barnadödligheten ska ha sjunkit med två tredjedelar till 2015. Och fortfarande dör förfärande 18 000 barn under fem år varje dag. De flesta av dessa barn dör av enkla sjukdomar som diarré och lunginflammation och i komplikationer vid förlossningen. Idag bloggar Lars Åke Persson, professor i internationell barnhälsa vid Uppsala Universitet om rapporten:

Nyföddas hälsa nästa utmaning

I den nya UNICEF-rapporten om barns hälsa ser vi att antalet dödsfall hos barn halverats från 12,6 miljoner 1990 till 6,6 miljoner 2012. Det är glädjande. När jag som ung läkare arbetade i Tanzania hamnade jag mitt i en förfärlig mässlingsepidemi med många dödsfall – nu har vaccinerna tagit bort det problemet nästan överallt.

Långt senare arbetade jag vid det stora diarrésjukhuset i Dhaka, Bangladesh, där man utvecklat socker-saltlösningen för diarrébehandling, som över hela världen räddat livet på mer än 50 miljoner barn. Bakom halveringen av dödligheten finns en rad framsteg och hårt arbete att nå alla barn. Det största problemet idag är de nyfödda, där många länder fortsätter att ha en hög dödlighet. Om alla mödrar får tillgång till mödravård, en barnmorska vid förlossningen, och någon som ser till mamma och barn dagarna efter födelsen kommer vi om några år kunna konstatera att även det problemet minskar.

/Lars Åke Persson, professor i internationell barnhälsa, Uppsala universitet