Gå till innehållet
Laddar…

Barnadödligheten har minskat med två tredjedelar i Etiopien

Sedan 1990 har Etiopien minskat barnadödligheten med två tredjedelar och på bara 10 år har den halverats. Därmed har Etiopien redan uppnått millenniemål nummer fyra. Framgångsreceptet är politisk vilja, tydliga riktlinjer och ett nära samarbete med UNICEF.

Millenniemål nummer fyra handlar om att fram till år 2015 minska dödligheten med två tredjedelar bland barn under fem år. I låginkomstlandet Etiopien har det målet nu uppnåtts redan i förtid och utvecklingen har gått snabbt. År 2012 dog endast 68 av 1000 levande födda barn i landet, jämfört med 204 av 1000 år 1990.

Politisk handlingskraft

Att barnadödligheten har minskat så drastiskt kommer kanske som en överraskning för många. Men inte för Etiopiens hälsominister, Dr. Kesetebirhan Admasu. Han har målmedvetet strävat efter den här förvandlingen och lyckats, tack vare UNICEFs expertis och stöd, en effektiv handlingsplan och 38 000 regeringsanställda lokala sjukvårdare som fungerat som sjukvårdsmottagningarnas förlängda arm ute på landsbygden.

– Vår regering har en nationell policy för att nå ut till svårtillgängliga områden i landet och fokusera på att förebygga sjukdomar, informera om hälsa och delegera ansvaret till familjerna, säger Dr. Admasu. För att lyckas med det har vi skapat ett särskilt utökat hälsoprogram som blivit vårt flaggskepp i det här utvecklingsarbetet.

UNICEF stödjer utvecklingen

UNICEF samarbetar med regeringar över hela världen för att utveckla hälsosystem som prioriterar barnen. För att nå ut till barn även i de mest avlägsna områden utbildas sjukvårdare bland lokalbefolkningen. Deras uppgift är att söka upp familjer, vaccinera barnen, göra enkla tester för diarré, lunginflammation och malaria, samt informera om vikten av god hygien och familjeplanering. Särskilda certifikat delas ut som belöning till familjer med goda hälsorutiner. UNICEF ser till att minsta lilla mottganing har livräddande utrustning, vaccin och mediciner.

Det går att förändra världen

Etiopiens framsteg visar att även fattiga länder kan satsa på barnen. Genom överenskommelser mellan regeringar och lokalsamhällen är det fullt möjligt att åstadkomma förändringar och att rädda miljontals barns och mammors liv över hela Afrika. Ute i byarna är resultatet tydligt. Till exempel i Okura som ligger vid Baro-floden i sydvästra Etiopien.

– Anledningen till att mina bröder dog var att det inte fanns någon hälsomottagning på den tiden, berättar Ariet Nyignio, en 22-årig mamma i byn Okuria i sydvästra Etiopien, men nu finns det både en regional vårdcentral och en mindre hälsomottagning här i närheten och vårdpersonalen är mycket mer omsorgsfull idag. De ser till att alla som behöver det får medicin och behandling.

Den lokala sjukvårdaren Achang Objo i byn Itang Woreda Gambrella-regionen i Etiopien mäter överarmen på 2-åriga Odjua Adjuluat för att kontrollera om hon är undernärd.

Den lokala sjukvårdaren Achang Objo i byn Itang Woreda Gambrella-regionen i Etiopien mäter överarmen på 2-åriga Odjua Adjuluat för att kontrollera om hon är undernärd. Foto: © UNICEF

Leder utvecklingen i Afrika

Från att ha varit ett land känt för stor fattigdom, svält och krig, ligger Etiopien nu i framkant för utvecklingen av hela den Afrikanska kontinenten. På Etiopiens initiativ gjorde de afrikanska ledarna tidigare i år en stark och viktig överenskommelse om att arbeta tillsammans för att förbättra och utveckla nationella handlingsplaner som sätter barns överlevnad högst på agendan och själva ta ansvaret för sina länders utveckling. Målet är att utveckla egna nationella handlingsplaner för att förhindra att barn dör av sjukdomar som kan förebyggas och att rejält minska barna- och mödradödligheten fram till 2035.

Alla måste hjälpas åt

Överenskommelsen kallas ”A Promise Renewed” och baseras på ett gemensamt ansvar för barns överlevnad. Det är en global rörelse som förenar regeringar, civilsamhället, privata sektorn och privatpersoner i kampen för att rädda barns liv. När världen ska förändras har alla en viktig en roll att spela. Och det ser hoppfullt ut. Idag är det fullt möjligt att radikalt minska barnadödligheten i fattiga länder. Men utvecklingen i världen måste skyndas på.

Eklima Shaki som är lokal sjukvårdare i Jimma i Oromia- regionen, ger hälsoråd hemma hos Suado Awel och hennes ettåriga Ekram Awel.

Eklima Shaki som är lokal sjukvårdare i Jimma i Oromia- regionen, ger hälsoråd hemma hos Suado Awel och hennes ettåriga Ekram Awel. Foto: © UNICEF

Vill du också vara med och rädda barns liv? Stöd UNICEFs viktiga arbete för alla barns rätt att överleva och utvecklas!