Gå till innehållet
Laddar…

Elever samlade in 2,6 miljoner kronor till UNICEF

Sju skolor i Stockholms län placerar sig, tillsammans med skolor från Uppsala och Karlstad, på tio-i-topplistan när resultatet för vårens Operation Dagsverke räknats samman. Närmare 25 000 elever från hela landet engagerade sig för UNICEFs arbete i Nepal och samlade in totalt 2,6 miljoner kronor.

unicef eva röse operation dagsverke

Eva Röse besökte Mälarhöjdens skola i går och gratulerade dem till årets fantastiska resultat. Eva berättade om betydelsen av de insamlade pengarna. Diplomet togs emot av Matilda och Alva från Elevrådet.

Mälarhöjdens skola som låg tvåa på förra årets lista, gjorde en rejäl uppryckning och lyckades samla in närmare 50 000 kronor mer än förra året. Det resulterade i en toppnotering år 2013. Eleverna gratulerades och fick ta emot diplom av UNICEF-ambassadören Eva Röse. Elevrådet berättade att de sålt bakverk, skramlat bössor och jobbat extra för att nå årets resultat.

– Det är roligt att engagera sig och känna att vi kan vara med och göra skillnad, säger Alva Fährlin, elevrådsrepresentant som varit särskild engagerad i Operation Dagsverke det här året.

Tio-i-topp Operation Dagsverke 2013:

Mälarhöjdens skola, Hägersten

            109 484 kr

Vasa Real, Stockholm

            105 086 kr

Johan Skytteskolan, Älvsjö

            100 886 kr

Rålambshovsskolan, Stockholm

               99 226 kr

Sofia skola, Stockholm

               82 266 kr

Fribergaskolan, Danderyd

               71 483 kr

Tunabergsskolan, Uppsala

               66 929 kr

Katarinaskolan, Uppsala

               57 878 kr

Norrstrandsskolan, Karlstad

               56 571 kr

Kunskapsskolan Nacka

               56 340 kr

Operation Dagsverke är en internationell insamlings- och informationskampanj som har arrangerats av svenska elever sedan 1960-talet. Från och med 2013 drivs kampanjen av UNICEF. Mellan den 13 och 17 maj gav sig elever från över 100 högstadie- och gymnasieskolor runt om i Sverige ut för att göra ett dagsverke för att hjälpa barn i andra delar av världen. I år gick de insamlade medlen till UNICEFs utbildningsprogram i Nepal där över 2,6 miljoner barn mellan 5-14 år arbetar och där över en halv miljon barn inte går i skolan.

– Tack vare elevernas insats kan UNICEF se till att fler barn i Nepal får börja i skolan. Att skolorna satsat på att öka elevernas kunskap om barns rättigheter är också ett viktigt resultat av kampanjen, säger Christina Heilborn programchef på UNICEF Sverige.