Gå till innehållet

Gratis hälsovård till barn under fem år i Senegal

UNICEF för ständigt samtal med regeringar över hela världen för att viktiga beslut ska gynna barnen. Det ger resultat. Som till exempel i Senegal där landets president, Macky Sall, har infört en ny hälsovårdspolicy som kommer att ge 2,5 miljoner barn under fem år gratis hälsovård.

En kvinna håller sin dotter i famnen. Ndiankher Village, Senegal.

En kvinna håller sin dotter i famnen. Ndiankher Village, Senegal.

Barnadödligheten är hög i Senegal. Av 1 000 barn som föds dör 72 innan fem års ålder. De flesta dör av orsaker som går att förebygga. Med den nya hälsovårdspolicyn är förhoppningen att siffran ska ha sjunkit till 46 per 1 000 födslar år 2015.

– UNICEF stöttar alla samhällsinsatser för att minska dödligheten bland mödrar, nyfödda och barn under fem år, säger Giovanna Barberis, UNICEFs chef i Senegal. I och med denna nya policy kan även de mest utsatta grupperna få tillgång till hälsovård.

Ett steg på vägen mot allmän hälsovård

Under projektets första fas kommer sjukhus och vårdcentraler att erbjuda ett gratis servicepaket för att behandla barn som drabbats av malaria, diarrésjukdomar, akut undernäring och hiv. Föräldrar till barn under fem år slipper också betala för undersökningar, sjukhusvistelser och vaccin till sina barn.

I januari 2014 kommer servicepaketet att utökas för att omfatta fler prioriterade sjukdomar bland barn. Det här är ett steg mot målet att alla i landet ska omfattas av hälsovården.

UNICEF finns på plats hos barnen i Senegal och stöttar det fortsatta arbetet. Tillsammans kan vi hjälpas åt att ge fler barn en bra start i livet. Ge en gåva här.