Gå till innehållet

I barnens tjänst

Idag bloggar våra hjältar på Ersta Barnrättsbyrå som varje dag möter barn och unga och arbetar för deras mänskliga rättigheter. Barnrättsbyrån är Sveriges första öppna verksamhet som erbjuder barn och unga stöd och rådgivning i enskilda fall där barnets rättigheter kränks.

Hösten är här och på Erstas diakonis Barnrättsbyrån arbetas det febrilt. I vårt dagliga arbete möter vi många barn och unga som flytt krig, förföljelse och fattigdom. Barnrättsbyrån fungerar som ett stöd för dessa barn i kontakten med myndigheter. Vi hjälper dem också att förstå sina rättigheter och viktiga handlingar och beslut.

Vi är Sveriges första öppna verksamhet som arbetar med barns rättigheter och som erbjuder enskilda barn och unga stöd, råd och praktisk hjälp. Sedan starten 2011 har vi arbetat på uppdrag av över 100 barn och unga.

Efter sommaren har många nya barn och ungdomar hittat till oss. Det är i mötet med barnen, när vi tar emot deras berättelser – om sorgen, saknaden, oron, ensamheten, våldet och övergreppen – som ordens verkliga mening sköljer över våra hjärtan och magar. Ensam. Kommande. Flykting. Barn. Ett ensamt barn som har flytt. Det är ofattbart vad människor kan gå igenom och överleva.

Vi stämmer helhjärtat in med UNICEF – flykten slutar här!

Varma hälsningar från Elin, Maria, Ida och Soma på Barnrättsbyrån

 

Barn på flykt måste få sina rättigheter tillgodosedda. Skriv under för att göra barnkonventionen till svensk lag.