Gå till innehållet
Laddar…

Polio bekräftat i Syrien – nu vaccineras flera miljoner barn

På senaste tiden har flera fall av polio har bekräftats i Syrien. UNICEF har tillsammans med WHO påbörjat en stor vaccinationskampanj för att skydda så många barn som möjligt i regionen mot polio och andra sjukdomar som kan förebyggas genom vaccinering.

En flicka får en dos poliovaccin av en hälsoarbetare i Damaskus. Foto: © UNICEF/Omar Sanadiki

En flicka får en dos poliovaccin av en hälsoarbetare i Damaskus. Foto: © UNICEF/Omar Sanadiki

Polio, som är en smittsam dödlig sjukdom, är idag utrotad i de allra flesta av världens länder. Men det enda sättet att helt stoppa sjukdomen är att se till att alla barn får vaccin. Cirka 500 000 barn i Syrien har inte kunnat vaccineras mot polio under de senaste två åren, på grund av den pågående konflikten i landet. Nyligen bekräftade Världshälsoorganisationen WHO flera fall av sjukdomen.

Att leva på flykt ökar risken för sjukdomar

Ordinarie vaccinationsprogram har inte kunnat genomföras då flera miljoner människor har tvingats lämna sina hem och antingen befinner sig på flykt inom landet eller i grannländerna. Barnen i regionen löper nu en mycket högre risk för att drabbas av sjukdomar som polio och mässling.

UNICEF mobiliserar för att nå ut med vaccin

Inne i Syrien har en vaccinationskampanj nu påbörjats för att nå 2,4 miljoner barn med vaccin mot polio, mässling, påssjuka och röda hund. UNICEF kämpar för att säkerställa att vaccin finns tillgängligt i hela regionen.

Tillsammans med partners arbetar vi för att öka kunskapen om vikten av att vaccinera sina barn, och ett flertal vaccinationskampanjer kommer att genomföras i regionen fram till runt årsskiftet.

Mer hjälp behövs nu

Hjälp syriska barn som drabbats av konflikten genom en gåva till vår katastrofinsamling. Eller bidra genom att köpa poliovaccin i vår gåvoshop.