Gå till innehållet
Laddar…

Idag landar 60 ton förnödenheter i Filippinerna

UNICEFs katastrofsändning som lyfte från centrallagret i Köpenhamn i söndags når idag fram till Filippinerna. I lasten finns vattenreningstabletter, vätskeersättning, näringsprodukter, vattencontainrar, vattendunkar, presenningar, tält med mera. UNICEF kämpar mot klockan för att hantera den besvärliga logistiken, koordinera insatserna och nå ut till barnen.

Tacloban, Filippinerna. Foto: © European Pressphoto Agency/Francis R. Malasig

Tacloban, Filippinerna. Foto: © European Pressphoto Agency/Francis R. Malasig

Rätt hjälp till rätt plats

De förnödenheter som UNICEF hade lagrade i landet har redan delats ut och den nya sändningen ska omgående skickas iväg till de områden där behoven är som störst.  Logistiken är en enorm utmaning. Filippinerna är ett ö-rike och det är oerhört svårt att ta sig fram när infrastrukturen har förstörts. Trots raserade vägar gäller det att nå fram till barnen och deras familjer. För att det ska fungera snabbt och effektivt krävs noggrann planering och koordinering.

Experter på plats

UNICEFs fältkontor i Filippinerna arbetar för fullt för att trappa upp insatserna i den mycket svåra situationen. Vi har ställt om vår ordinarie verksamhet i landet och kallat in experter från anda delar av världen.  Storleken, allvaret och den komplexa situationen kräver nu att UNICEF omorganiserar hela sin internationella verksamhet och förflyttar nu ännu mer personal till Filippinerna.

Prioritera barnen

Barn är extremt sårbara i katastrofer det är UNICEFs uppgift att skydda dem och tillgodose deras rättigheter. I nära samarbete med det drabbade landets regering, övriga FN-organ och andra hjälporganisationer ansvarar UNICEF för att leda insatserna inom följande områden:

  • rent vatten och sanitet
  • förhindra att barn dör av undernäring
  • skydda barn mot våld och övergrepp
  • skolundervisningen

Behoven är enorma

Konsekvenserna av tyfonen Haiyan är ofattbara. 11,3 miljoner människor är drabbade varav minst hälften är barn, som alltid är de allra mest sårbara i katastrofer. Barnen kommer att behöva hjälp under flera månader framåt. UNICEF behöver samla in 224 miljoner kronor för att kunna fortsätta det livsviktiga insatserna för barnen i Filippinerna.

Din hjälp är ovärderlig. Ge en gåva till vårt katastrofarbete för barnen i Filippinerna!