Gå till innehållet
Laddar…

Barn hårt drabbade och utsatta i Filippinerna

Tyfonen Haiyan som drog fram över Filippinerna i slutet av förra veckan beräknas har drabbat 11,3 miljoner människor och av dem är 4,4 miljoner barn. Hundratusentals barn befinner sig på flykt undan förödelsen och UNICEF ber nu omvärlden om hjälp för att kunna att rädda och skydda alla barn.

Typhoon Haiyan aftermath in the Philippines

Foto: © European Pressphoto Agency/Dennis M. Sabangan

UNICEF ber nu om 224 miljoner kronor som är den första uppskattningen av vad som krävs under de närmaste sex månaderna för att hjälpa barn och deras familjer att överleva och återhämta sig. Och det är extremt bråttom, eftersom många områden är helt utan elektricitet, rent vatten, toaletter, mat och mediciner.

– För varje dag som går blir tusentals barn allt svagare och mer mottagliga för sjukdomar, säger UNICEFs chef i Filippinerna, Tomoo Hozumi. Förstörda vattensystem, vägar, hem och skolor innebär en stor risk för barnen som är i akut behov av hjälp.

Hundratusentals barn på flykt

Den fruktansvärda situationen för mammor och barn blir tydligare för varje dag. Och allra värst är det för de allra minsta barnen. Cirka 100 000 barn under 5 år och 60 000 gravida kvinnor har tvingats fly undan förödelsen. Att många hälsomottagningar och förlossningskliniker har förstörts innebär en extra stor risk för gravida och nyfödda. Avbrott i mödravård och amning i kombination med vattenbrist kan leda till att småbarn blir svårt undernärda.

Sönderslagna hem och skolor

I den hårdast drabbade regionen östra Visayas har över 3 000 skolor och 2 400 förskolor skadats av Haiyan. När barn och familjer tvingas bort från tryggheten i hem och skola blir de extra utsatta för övergrepp och människohandel.

Oerhört svårt att ta sig fram

En del förnödenheter har redan delats ut. Bland annat har mobila toaletter körts till Tacloban. Hygienprodukter (tvål, tvättmedel m.m.) och skolmaterial har också nått området. Och mer är på väg. Men det tar tid eftersom infrastrukturen är sönderslagen.

Vad gör UNICEF?

  • distribuerar vattenreningstabletter, hygienutrustning, mobila toaletter och vattenreningsutrustning, och familjevattenpaket med vattendunkar, hinkar, tvålar m.m.
  • har distribuerat sjukvårds- och hälsoutrustning som räcker till 30 000 personer i tre månader. Barnmorskeutrustning, folsyra och antibiotika.
  • centrallagret i Köpenhamn skickar nu: 20 generatorer som är starka nog att driva vattenreningsverk. 1 200 vattentest-kit, hopvikbara vattentankar och annan vattenutrustning
  • Hygien- och sanitetsexperter arbetar för att vattenkällor inte ska bli förorenade av bakterier. De ger råd om vettiga alternativ till toaletter, och säker sophantering för att undvika utbrott av sjukdomar. De ser till att separata latriner för kvinnor och män sätts upp vid alla uppehållsplatser.
  • Sätter upp näringscenter för att behandla akut undernärda barn. Miljontals portionspåsar med näringsrik nötkräm och näringspulver är på väg.
  • har levererat presenningar och tält som kan användas till skolundervisning och barnsäkra platser, så att barnen får en trygg plats under dagarna där de kan återhämta sig och återuppta sin skolundervisning i skydd undan faror.
  • kommer att utbilda barnomsorgspersonal och lärare som kan fortsätta undervisa barnen och samtidigt ge dem psykosocialt stöd för att hantera trauman. UNICEF kommer att hjälpa landets regering att bygga upp skolsystemet igen.
  • arbetar med lokala myndigheter för att identifiera och registrera barn som kommit ifrån sin familj.

Behoven är enorma

Konsekvenserna av tyfonen Haiyan är ofattbara. Barnen kommer att behöva hjälp under flera månader framåt.

Din hjälp är ovärderlig. Ge en gåva till vårt katastrofarbete för barnen i Filippinerna!