UNI153205-575x383.jpg

Rent vatten högsta

prioritet i Filippinerna

Tyfonen Haiyan har förstört brunnar, toaletter och vatten- och avloppssystem. Det vatten som finns är förorenat och barnen hotas nu av dödliga vattenburna sjukdomar som till exempel diarréer och kolera. UNICEF är på plats och kämpar för att förhindra epidemier.

Skribent |

Publicerad |

2013 11 14

Uppdaterad |

2013 11 14

Rent vatten högsta prioritet i Filippinerna

Infrastrukturen är sönderslagen och värst är bristen på rent vatten och fungerande sanitet. Sjukdomar sprids snabbt via förorenat vatten och under ohygieniska förhållanden och konsekvenserna kan bli förödande, särskilt för de allra minsta barnen. Regnet fortsätter och på sjukhusen befarar man nu att fallen av diarréer och andra sjukdomar ökar. Det är bråttom att förhindra utbrott av epidemier.

UNI153205-575x383.jpg
I Tacloban är brunnar och vattensystem utslagna och stanken från döda människor börjar sprida sig i området. Nu hotar sjukdomar att sprida sig och barnen drabbas som alltid hårdast. Behovet av rent vatten är akut.Foto: UNICEF/Maitem

I Tacloban är brunnar och vattensystem utslagna och stanken från döda människor börjar sprida sig i området. Nu hotar sjukdomar att sprida sig och barnen drabbas som alltid hårdast. Behovet av rent vatten är akut. Foto: UNICEF/MaitemInfrastrukturen är sönderslagen och värst är bristen på rent vatten och fungerande sanitet. Sjukdomar sprids snabbt via förorenat vatten och under ohygieniska förhållanden och konsekvenserna kan bli förödande, särskilt för de allra minsta barnen. Regnet fortsätter och på sjukhusen befarar man nu att fallen av diarréer och andra sjukdomar ökar. Det är bråttom att förhindra utbrott av epidemier.

Vatten och sanitet är UNICEFs ansvar

Katastrofarbetet i Filippinerna sker i nära samarbete med både andra FN-organ och andra hjälporganisationer. Just nu är vatten, sanitet och hygien högsta prioriet och det är UNICEFs uppgift att leda de här insatserna och koordinerar samarbetet med landets regering och övriga hjälporganisationer.

Akuta åtgärder

Under den närmsta tiden kommer UNICEF att fokusera på att:

  • att transportera rent dricksvatten dagligen till cirka 45 000 människor i Tacloban och få igång leveranser till övriga områden

  • fortsätta dela ut vattenreningstabletter, vätskeersättning och hygienartiklar som tandkräm och tvål

  • sätta upp vattenreservoarer och provisoriska vattenstationer

  • köra ut fler mobila toaletter och bygga enkla latriner

  • ordna uppsamlingsplatser för avfall

  • leverera rör, ledningar och all den tekniska utrustning som krävs för att reparera vatten- och sanitetssystem

  • sätta upp vattenreningsverk med hjälp av de 20 generatorer som leveras från centrallagret i Köpenhamn

Senaste nytt om barnen

Antalet barn som drabbats av tyfonen beräknas nu vara 4,6 miljoner. 4 miljoner av dem får ingen skolundervisning på grund av förstörda skolor.  217 800 barn har tvingats fly undan förödelsen och av dem är cirka 100 000 under fem år.

Mer hjälp behövs nu

UNICEF kämpar för fullt för att rädda barns liv, men för att kunna fortsätta det livsviktiga arbetet behövs mer pengar omgående. Alla gåvor gör stor nytta. Till exempel:

räcker till 8 103 vattenreningstabletter som kan rena 40 515 liter vatten.

räcker till exempel till 4 167 vattenreningstabletter som kan rena 20 835 liter vatten.Din hjälp är ovärderlig. Ge en gåva till vårt katastrofarbete för barnen i Filippinerna!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Flick tvättar händerna - Elfenbenskusten
Afrika

Flera afrikanska länder står inför en vattenkatastrof – det visar en rapport som UNICEF släppte den 20 mars. Mest akut är situationen i tio länder där 190 miljoner barns liv är i fara på grund av en kombination av brist på rent vatten, vattenburna sjukdomar och klimatförändringarna. UNICEF arbetar varje dag i de mest utsatta samhällena med att borra brunnar och installera vattenpumpar för att barn och familjer ska få rent vatten.

un0635404.jpg
Somalia

Kameler som dricker. Barn som leker. Människor som överlever. Eftersom de har vatten. I Somalia har UNICEF borrat efter vatten som under torkan räddar barns liv.

tindra-scaled.jpeg
Sverige

Idag på Världsvattendagen vill vi lyfta ett fantastiskt initiativ som kommer att förändra livet för många barn. Tindra Valfridsson, 13 år, har alltid gillat att måla. När en av hennes tavlor nyligen auktionerades ut, ville konstnären skänka pengarna till UNICEF Sveriges arbete för rent vatten.