Gå till innehållet
Laddar…

En hård vinter väntar syriska barn på flykt

Nära 5,5 miljoner syriska barn på flykt undan kriget står nu inför ännu en svår vinter. Kylan och vätan kommer att innebära ytterligare en påfrestning för de redan utsatta barnen, varnar UNICEF.

En mamma står i kö med sina barn för att hämta vinterkläder som distribueras av UNICEF. Förra året delades 4 300 paket med vinterkläder ut och det beräknas behövas mer i år.

En mamma står i kö med sina barn för att hämta vinterkläder som distribueras av UNICEF.

Förra vintern var den kallaste på mer än ett decennium, och behovet av humanitär hjälp inför den kommande vintern saknar motstycke. Antalet människor på flykt har stigit drastiskt på ett år.

I december förra året var det uppskattningsvis 1,1 miljoner barn som var drabbade av kriget inne i Syrien, medan 232 000 barn levde som flyktingar i grannländerna. Idag, när konflikten snart går in på sitt tredje år, är 4,3 miljoner barn drabbade i Syrien, medan 1,2 miljoner barn har sökt skydd i angränsande länder.

– Miljoner barn på flykt har varit tvungna att söka skydd där levnadsförhållandena redan är mycket bristfälliga, säger Maria Calivis, chef för UNICEF i Mellanöstern och Nordafrika.

–  När kyla och regn dessutom tillkommer, blir i synnerhet  barn under fem år särskilt mottagliga för sjukdomar som akuta luftvägsinfektioner som lätt sprider sig i överbefolkade områden.

För närvarande är det mer än 436 000 syriska barn under fem år som lever i flyktingläger och andra bosättningar i Libanon, Jordanien, Irak, Turkiet och Nordafrika. UNICEF har tillsammans med sina samarbetspartners redan mobiliserat förnödenheter till Syrien och övriga regionen för att se till att barnen kan hålla sig varma och torra i vinter.

Situationen är särskilt problematisk för mer än 400 000 syriska flyktingbarn i Libanon. Tusentals familjer bor där i tältbostäder på mark som lätt översvämmas när det regnar. Om tält och latriner svämmar över finns det en ökad risk för att vattenburna sjukdomar sprids.

UNICEF i Libanon håller på och distribuerar 88 000 paket med vinterkläder till barn som lever i tältbostäder runt om i landet. Varje paket innehåller en jacka, vattentäta kängor, vantar, halsduk, yllemössa och varma underkläder. UNICEF arbetar också för att förbättra dränering och hygieniska förhållanden i dessa områden.

  • I Syrien planerar UNICEF att nå ut till 2 miljoner barn med förnödenheter inför vintern. I paketen ingår bland annat vinterkläder, filtar och hygienartiklar.
  • I Jordanien kommer UNICEF att distribuera 35 000 paket med vinterkläder till syriska flyktingbarn under fem år, samt dessutom 24 000 filtar.
  • För att se till att barn kan fortsätta att gå i skolan kommer UNICEF att sätta upp 370 vinteranpassade tält som kan fungera som klassrum i flyktingläger i Irak och Turkiet, samt bränsle som kan värma upp tälten.

UNICEF behöver omedelbart ytterligare medel för att kunna ge katastrofhjälp under vintern till flyktingbarnen och deras familjer i Syrien och i grannländerna. Ge en katastrofgåva till Syrien eller köp vinterkläder till barn i vår gåvoshop.