Gå till innehållet
Laddar…

Liza Marklund: ”Jag öppnar en låda med fina varma vinterkängor”

Totalt är det närmare 5,5 miljoner barn på flykt undan kriget i Syrien. För att hjälpa de tiotusentals barn som befinner sig i det överbefolkade flyktinglägret Za'atari i Jordanien distribuerar UNICEF nu vinterkläder och varma filtar för att barnen ska klara den svåra vintern som står för dörren. UNICEF-ambassadören Liza Marklund befinner sig just nu i landet och var med vid en av dessa klädutdelningar.

Liza i ett av de stora lagertält som innehåller vinterkläder och filtar. Några få familjer i taget slussas in för att hämta så mycket som de behöver för att hålla alla familjemedlemmar varma. Allting räknas noggrant.

Personal i lägret delar ut paket med vinterkläder och filtar som skänkts av IKEA. Foto: © UNICEF/Shehzad Noorani

14-åriga Rania öppnar lådan med vinterkläder från UNICEF tillsammans med sina systrar Reem, 6 år, och and Rimas, 2 år. Familjen har även fått filtar. Foto: © UNICEF/Shehzad Noorani

Jag är i flyktinglägret Za’atari intill den syriska gränsen, Jordaniens största. 80 000 människor trängs här bland tält och provisoriska plåthus, över hälften av dem är barn. Alla har flytt undan inbördeskriget i Syrien.

Trots att jag besökt massor av Unicef-ledda hjälpaktioner runt om i världen så slutar jag aldrig att imponeras över det otroliga arbete som görs ute på fältet, och Za’atari är ett utomordentligt exempel på hur väl det fungerar – och hur viktigt vårt arbete hemma i Sverige är.

I gåvoshopen på unicef.se kan man köpa olika produkter som sedan distribueras till de barn som behöver dem mest – och nu står jag i ett stort tält och ser hur de varma vinterkläderna delas ut till de syriska flyktingbarnen. Lådorna har precis kommit in, lagom till vinterkylan slår till. De sträcker sig upp mot taket, rad efter rad, kategoriserade efter storlek. Snart kommer varenda persedel att värma frusna ungar.

Varje familj, varje barn, är noggrant registrerat. Jag får vara med när föräldrarna kommer till utlämningsstället, visar upp sina papper och får ett paket med kläder i rätt storlek. Jag öppnar en låda som passar en femåring: ett par fina, varma vinterkängor med snörning, ett par vantar, en halsduk, mössa, strumpor en varm tröja och en overall. Jag ser en liten flicka med flätor lysa upp som en solnedgång över en knallrosa halsduk.

/Liza Marklund
Författare och UNICEF-ambassadör

 

UNICEF distribuerar just nu 35 000 paket med vinterkläder och 25 000 filtar till syriska flyktingbarn i Jordanien. Men vi behöver omedelbart ytterligare medel för att kunna ge katastrofhjälp under vintern till flyktingbarnen och deras familjer. Ge en katastrofgåva till Syrien eller köp vinterkläder till barn i vår gåvoshop.