Gå till innehållet
Laddar…

Barnen i stor fara när våldet ökar i Sydsudan

Omkring 194 000 människor befinner sig på flykt från våldet i Sydsudan, en majoritet av dessa är kvinnor och barn. Tiotusentals söker skydd i FN-förläggningar runtom i landet. Tillsammans med olika samarbetspartners kämpar UNICEF för att skydda och hjälpa barnen och deras familjer.

Kvinnor och barn utgör majoriteten av de omkring 194 000 människor som just nu är på flykt från det eskalerande våldet i Sydsudan. Foto: © UNICEF/Sokol

Kvinnor och barn utgör majoriteten av de omkring 194 000 människor som just nu är på flykt från våldet i Sydsudan. Foto: © UNICEF/Sokol

Särskilt svår är situationen i och omkring Bor där stridigheterna har rasat som mest intensivt den senaste tiden:

– Behovet av mat och rent vatten är enormt där, och risken för att sjukdomar ska spridas är mycket hög. Barnen har inget skydd mot solens hetta under dagarna, och inte heller mot de kalla nätterna, säger Iyorlumun Uhaa, UNICEFs representant i Sydsudan.

Hjälpen når fram

Trots att de pågående striderna har gjort det svårt att nå fram överallt har hjälpen nått över 100 000  människor som befinner sig i eller utanför FN-förläggningarna. Tillsammans med olika samarbetspartners ordnar UNICEF latriner och informerar om vikten av god hygien. Allt för att minska risken för spridning av sjukdomar.

Allt mer vatten når fram till lägren, och tillsammans med partners sätter UNICEF upp tält till skydd och distribuerar förnödenheter. Vi registrerar också familjer för att lättare kunna återförena barn och föräldrar som kommit ifrån varandra. Vid lägren erbjuds också hälsovård, och vi delar ut högenergikex som ger livsviktig näring till barn upp till fem år.

Barnen måste skyddas

– UNICEF och FN kämpar för att skydda den civila befolkningen i Sydsudan, oavsett etnisk tillhörighet, säger Iyorlumun Uhaa. Men landets ledare har ett ansvar att skydda människorna och särskilt barnen. Vi uppmanar alla ledare i landet att ta sitt ansvar och arbeta för en fredlig lösning, avslutar han.

Du kan hjälpa till

Som alltid i katastrofer och konflikter är det barnen som drabbas hårdast. Trots de svåra stridigheterna så når hjälp fram, men behoven är mycket stora. Hjälp oss att hjälpa ännu fler. Ge en gåva till barn som drabbats av katastrofer.