Gå till innehållet
Laddar…

No Lost Generation – en kraftsamling för barnen som drabbats av konflikten i Syrien

Konflikten i Syrien går snart in på sitt fjärde år och miljontals barns framtid är hotad. Idag drar vi igång initiativet No Lost Generation (”ingen förlorad generation”) som syftar till att skydda barnens framtid genom att öka tillgången till utbildning, psykosocialt stöd, en trygg miljö och genom fredsskapande insatser i hela regionen.

Foto: © UNICEF/Schermbrucker

Foto: © UNICEF/Schermbrucker

I nästan tre år har barnen i Syrien sett sina familjemedlemmar och vänner dödas, skolor förstöras, och framtidshoppet falna. Alltför många har skadats fysiskt, psykiskt eller både och. Barnen riskerar också att utnyttjas i konfliktens spår, genom barnarbete, rekrytering till beväpnade grupper, tidiga äktenskap och könsbaserat våld. Var femte skola har förstörts och tre miljoner barn har lämnat skolan.

– Vi kan inte sitta overksamma och se på när en hel generation går förlorad, säger UNICEFs högste chef Anthony Lake, nu är det dags att världen ser till att barnen får hopp och en framtid att tro på.

Konflikten drabbar hela regionen

Miljontals flyktingar, varav 1,2 miljoner barn, har flytt från Syrien till närliggande länder. Med redan mycket ansträngda resurser har regionens länder i sin tur svårt att ta hand om dem, än mindre sina egna unga.

Tillsammans med lokala samarbetspartners och regeringar kommer vi arbeta för att alla barn ska få tillgång till utbildning, skydd från utnyttjande, våld och övergrepp, stöd för rehabilitering samt kämpa för att skapa social samverkan och stabilitet i regionen. Barnen måste få en möjlighet att bygga sin framtid.

– Om vi misslyckas med att hjälpa barnen nu, kommer hela regionen att förlora en generation av potentiella ledare, lärare, ingenjörer, läkare och framförallt fredsmäklare, säger Anthony Lake.

Kämpa med oss du också

Tillsammans med Rädda Barnen, UNHCR och andra partners vädjar vi idag till världens länder, globala aktörer och privata givare om en miljard dollar för att förhindra att en hel generation går förlorad. Ge en katastrofgåva till Syriens barn. Tillsammans kämpar vi för alla de barn som drabbats av konflikten i Syrien, och för deras framtid.

En särskild webbplats har också skapats, championthechildrenofsyria.org, där du kan läsa mer om barn som drabbats och bli en del av kampen för deras framtid.