Gå till innehållet
Laddar…

Barnen fortsatt mycket utsatta i Centralafrikanska republiken

885 000 människor är just nu på flykt på grund av konflikten i Centralafrikanska republiken. Situationen för barnen är fortsatt mycket svår. De skadas både direkt av våldet, och indirekt genom undernäring. UNICEF finns på plats i landet och vi gör allt vi kan för att hjälpa barnen och deras familjer.

Foto: © UNICEF/Page

Foto: © UNICEF/Page

Ett barn sover tätt intill sin mamma i en av sängarna vid näringscentret på barnsjukhuset i Bangui, Centralafrikanska republiken. Näringscentret har byggts ut med stöd av UNICEF. Utbyggnaden var mycket viktig då konflikten inte bara har resulterat i att barn skadas av våld, utan också i att allt fler barn drabbas av undernäring.

Enligt läkaren Simplice Kanago har antalet barn som vårdas här för svår undernäring nästan tredubblats den senaste tiden. För närvarande får 125 svårt undernärda barn livsviktig vård vid barnsjukhuset i Bangui, med stöd av UNICEF och Action Contre la Faim. Alla barn som kommer hit får gratis sjukvård.

Foto: © UNICEF/Page

Foto: © UNICEF/Page

Vid landets enda barnsjukhus i Bangui vårdas barn som skadats av den svåra konfliktens våld. Bruno, 11 år, sköts på nyårsafton i huvudet av män som attackerade hans hem, när de inte kunde hitta hans pappa. Röntgenbilden visar tydligt var kulan fastnade. Nu har kulan tagits bort av läkare vid det UNICEF-stödda barnsjukhuset, och Bruno återhämtar sig sakta. Hans mamma är orolig då han fortfarande lider av viss förlamning på sin högra sida.

Bruno är bara ett av flera barn som skadats av våldet i Bangui och som nu vårdas på sjukhuset. Det är chockerande och förkastligt att många av dem verkar ha skadats avsiktligen. UNICEF stöttar sjukhuset genom att tillhandahålla sjukvårdsutrustning, support vid akutsjukvård och produkter för vård vid undernäring.

*Bruno heter egentligen någonting annat.

Hjälp oss att hjälpa fler barn som drabbats av katastrofer genom att ge en gåva till vårt katastrofarbete.