1751-575x429.jpg

"För varje år har

jag sett förändringen"

Sedan 2008 samarbetar vi med M-magasin. Chefredaktören Amelia Adamo är starkt engagerad i barns rättigheter. Hon har vid olika tillfällen besökt Etiopien och i ett flertal artiklar skildrat situationen för kvinnor och barn i landet. Idag gästbloggar hon hos oss.

Skribent |

Publicerad |

2014 01 22

Uppdaterad |

2014 01 22

"För varje år har jag sett förändringen"

Jag provar att bära de tunga vattendunkarna som småflickorna surrar fast med rep och bär hem på sina magra ryggar. Dunken väger mellan 15 och 20 kg. Den är tung. Den är väldigt tung.

Under mina fem resor till Etiopien för UNICEF och M-magasin har jag sett denna flickarmé tåga från landets olika vattendrag med sina bördor till hemmen. Långt går de också.

Men sakta men säkert har det blivit en ändring. När brunnen kommer till byn så behöver flickorna bara gå någon kilometer. Vilket innebär att flera timmar frigörs och de får äntligen göra det de drömt om: gå till skolan. Och runt om i detta gigantiska land borras brunnar, flickryggar sparas och utbildningsnivån höjs.

Att resa med Unicef är ett djupdyk i alla mina sinnen. Jag konfronteras med nöden, magra kroppar och lessna ögon, men också med glada skrattmunnar och glöd i blickarna. För varje år har jag sett förändringen. Det går framåt i byarna, om än med små steg.

Mina fem år med Unicef i Etiopien har varit fem år av framsteg. Och för mig personligen en ynnest.

/Amelia Adamo  

Vill du vara med och kämpa vid barnens sida? Bli Världsförälder !

Bara på ett år hinner vi göra massor. Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar. Allt fler barn får möjlighet att gå i skolan. Barnsoldater befrias. Familjer återförenas efter katastrofer. Den här veckan publicerar vi några exempel på vad vi lyckats åstadkomma under 2013 tack vare alla människor som bidrar med pengar och engagemang. Till exempel att barnadödligheten i Etiopien har minskat med hälften på bara 10 år . Läs och bli glad!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

ig-fb-unicef_wp_43911 copy.png
Elfenbenskusten

I Elfenbenskusten går 1,5 miljoner barn och unga inte i skolan. Majoriteten är flickor. Ett nytt UNICEF-projekt som finansieras av Svenska Postkodlotteriet kommer nu ge flickor som slutat i skolan en andra chans. I projektet får 1 000 flickor möjlighet att uppfylla sina drömmar genom innovativa yrkesutbildningar som fokuserar på framtidsyrken.

efva-dont-judge-scaled.jpg
Sverige

Det var först när sonen frågade varför det stod not for sale i en silverring som allt föll på plats. Det lika starka som självklara budskapet om att ingen är till salu, inringat av taggtråd, blev symbolen i den smyckeskollektion Efva Attling sedan tog fram till förmån för UNICEF för att stödja arbetet mot våld och exploatering av barn. 

un0619564-scaled-e1649169046998.jpg
Ukraina

UNICEF levererar dagligen akuthjälp till Ukraina och hjälper barn och familjer på flykt från kriget. Svenska företags bidrag till insatserna i Ukraina är rekordstort. Över 1 400 företag har genom gåvor och initiativ samlat in flera hundra miljoner till UNICEFs arbete för barnen.