Uganda_UNI145085_Isaac-Kasamani-575x383.jpg

Vi hittar föräldrar

i mobilen

UNICEFs innovationsgrupp har utvecklat en ny smart teknik för snabbare familjeåterförening i katastrofområden. Nu är det möjligt för katastrofpersonal att direkt via mobilen samla foton och uppgifter om ensamma barn i en gemensam databas.

Skribent |

Publicerad |

2014 01 23

Uppdaterad |

2014 01 23

Vi hittar föräldrar i mobilen

I ett flyktingläger i Uganda har en pojke från Kongo-Kinshasa kommit ifrån sin familj. Här registreras han av en hjälparbetare som med vår nya tekniklösning snabbt skickar foto och personuppgifter via mobilen till en gemensam databas. Det sparar massor av tid i sökandet efter anhöriga. Foto: © UNICEF/Kasamani

Tekniken sparar allt pappersarbete, posthantering och massor av tid. På bara några timmar kan man dela livsviktig information och dygnet runt få tillgång till alla fakta som behövs för att hitta familj och släktingar till barn som kommit ifrån sin familj.

UNICEFs uppfinning kallas Rapid Family Tracing and Reunification (Rapid FTR) och hade premiär i februari 2013 i Ugandas läger för flyktingar från konflikten i Kongo-Kinshasa. Systemet använder samma säkerhet som internetbanker. Den nya tekniken kommer att användas av UNICEF, Rädda barnen och Röda korset när vi arbetar tillsammans i katastrofområden över hela världen. Som till exempel i Filippinerna för att återförena familjer som splittrats efter tyfonen Haiyan den 8 november.

Det här tycker vi är riktigt goda nyheter. Vill du vara med och kämpa vid barnens sida? Bli Världsförälder!

Bara på ett år hinner vi göra massor. Bebisar vaccineras mot dödliga sjukdomar. Allt fler barn får möjlighet att gå i skolan. Barnsoldater befrias. Familjer återförenas efter katastrofer. Den här veckan publicerar vi några exempel på vad vi lyckats åstadkomma under 2013 tack vare alla människor som bidrar med pengar och engagemang. Läs och bli glad!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Mamma och dotter - flyktingar Sudan 2023
Sudan

Det brutala kriget i Sudan har resulterat i världens största barnflyktingkris. Över 4 miljoner barn är på flykt från våldet. Miljontals barn är uttorkade och lider av allvarlig undernäring. Och då har den årliga svältperioden inte ens börjat.

Pakistan-oversvamning-mammaochbarn-2022
Klimatförändringar

Den 6 oktober publicerar UNICEF en ny rapport som visar hur klimatförändringar och extremväder tvingar barn på flykt runt om i världen och vilka förödande konsekvenser detta får.

_0011348 (1).JPG
Guatemala

Varje år lämnar tusentals ensamma barn Guatemala för att ta sig till USA, i jakt på ett bättre liv. Men vägen är lång och farlig och innebär stora risker. Många av barnen stoppas på vägen och skickas tillbaka igen, ofta med skuldkänslor inför familjen för att de inte lyckats. UNICEF hjälper barnen att bearbeta trauman men även att återintegrera dem i samhället.