UNICEF_Edegario_Manlurip_005-575x383.jpg

Det har gått tre månader sedan tyfonen Haiyan drabbade Filippinerna. Landet är nu sakta men säkert på väg att återhämta sig, men än är det långt kvar. UNICEF arbetar fortsatt för att hjälpa barnen i de hårdast drabbade områdena och många framsteg har gjorts.

Skribent |

Publicerad |

2014 02 13

Uppdaterad |

2014 02 13

Filippinernas väg mot återhämtning – tre månader efter katastrofen

Edegario, 12 år, i grönt, fick sitt klassrum och största delen av sin skola förstörd av tyfonen Haiyan. Samtidigt förlorade hans familj sitt hem. Nu bor de tillfälligt hos Edegarios farbror, och Edegario och hans yngre bror går i en av UNICEFs tältskolor. Foto: © UNICEF

Omkring 14 miljoner människor beräknas ha drabbats av tyfonen som slog till mot Filippinerna den 8 november 2013. Av dessa är närmare sex miljoner barn. Idag beräknas antalet människor som fortfarande är på flykt från sina hem vara drygt fyra miljoner, varav 1,7 miljoner är barn. I samarbete med den lokala regeringen beslutades det att UNICEF skulle prioritera sina insatser i de hårdast drabbade områdena, hem för omkring 1,3 miljoner människor. Dock når hjälpen även ett mycket större geografiskt område.

– Hittills har vi fokuserat på att tillhandahålla livräddande hjälp till de barn och samhällen som drabbades hårdast av tyfonen, säger Angela Kearney, representant för UNICEF i Filippinerna. Fortfarande är det otroligt mycket som måste göras, men vi gör stora framsteg och UNICEF-personalen arbetar dygnet runt.

Det här har UNICEF gjort hittills

Tillsammans med partners har vi en nyckelroll i de drabbade områdena för att återställa tillgången till rent vatten och sanitet, se till att barn vaccineras mot farliga sjukdomar, förhindra undernäring hos barn och gravida, återupprätta möjligheterna till utbildning, samt se till att barn skyddas från våld och utnyttjande. – Varje dag utökar vi vårt stöd, för att se till att varje barns behov och rättigheter tillgodoses, säger Angela Kearney. Vi har ett öga på framtiden, för att se till att allt som återuppbyggs är mer motståndskraftigt mot katastrofer än tidigare.

UNICEF arbetar i över 190 länder, både långsiktigt och med direkta katastrofinsatser, för att skapa varaktiga förändringar i barns liv. Vill du hjälpa till? Bli Världsförälder

 

, eller ge en gåva till vårt katastrofarbete . Stort tack till alla er som stöttar oss i detta viktiga arbete!

Kopiera länk

Relaterade artiklar

Barn i Gaza bland tält - cropped desktop - 2024
Gaza

Sedan kriget bröt ut i Gaza har över 14 000 barn dödats, vilket innebär fler än vart hundrade barn. Tusentals barn har dessutom skadats och förlorat sina föräldrar. Enligt UNICEF utsätts barn oproportionerligt hårt av kriget, trots att de ska vara skyddade.

Barn i Rafah - 2024 - cropped desktop
Gaza

UNICEF kräver en omedelbar vapenvila, att mer nödhjälp släpps in för att förhindra en svältkatastrof och att gisslan släpps fri.

Barn i regnigt Rafah - Gaza 2024 - cropped
Gaza

Senast i maj kommer massvält råda i norra Gaza visar en ny analys från IPC, Integrated Food Security Phase Classification. För att förhindra svältkatastrofen krävs en omedelbar humanitär vapenvila och att nödhjälp släpps in i enorm skala.