Gå till innehållet
Laddar…

Filippinernas väg mot återhämtning – tre månader efter katastrofen

Det har gått tre månader sedan tyfonen Haiyan drabbade Filippinerna. Landet är nu sakta men säkert på väg att återhämta sig, men än är det långt kvar. UNICEF arbetar fortsatt för att hjälpa barnen i de hårdast drabbade områdena och många framsteg har gjorts.

Edegario, 12 år, i grönt, fick sitt klassrum och största delen av sin skola förstörd av tyfonen Haiyan. Samtidigt förlorade hans familj sitt hem. Nu bor de tillfälligt hos Edegarios farbror, och Edegario och hans yngre bror går i en av UNICEFs tältskolor. Foto: © UNICEF

Edegario, 12 år, i grönt, fick sitt klassrum och största delen av sin skola förstörd av tyfonen Haiyan. Samtidigt förlorade hans familj sitt hem. Nu bor de tillfälligt hos Edegarios farbror, och Edegario och hans yngre bror går i en av UNICEFs tältskolor. Foto: © UNICEF

Omkring 14 miljoner människor beräknas ha drabbats av tyfonen som slog till mot Filippinerna den 8 november 2013. Av dessa är närmare sex miljoner barn. Idag beräknas antalet människor som fortfarande är på flykt från sina hem vara drygt fyra miljoner, varav 1,7 miljoner är barn. I samarbete med den lokala regeringen beslutades det att UNICEF skulle prioritera sina insatser i de hårdast drabbade områdena, hem för omkring 1,3 miljoner människor. Dock når hjälpen även ett mycket större geografiskt område.

– Hittills har vi fokuserat på att tillhandahålla livräddande hjälp till de barn och samhällen som drabbades hårdast av tyfonen, säger Angela Kearney, representant för UNICEF i Filippinerna. Fortfarande är det otroligt mycket som måste göras, men vi gör stora framsteg och UNICEF-personalen arbetar dygnet runt.

Det här har UNICEF gjort hittills

Tillsammans med partners har vi en nyckelroll i de drabbade områdena för att återställa tillgången till rent vatten och sanitet, se till att barn vaccineras mot farliga sjukdomar, förhindra undernäring hos barn och gravida, återupprätta möjligheterna till utbildning, samt se till att barn skyddas från våld och utnyttjande.

  • Rent vatten, sanitet och god hygien kan förhindra sjukdomsutbrott i katastrofens spår. UNICEF har bland annat sett till att mer än 925 000 människor har fått tillgång till rent vatten. Vi har tillhandahållit vatten- och hygienpaket, vattenreningsutrustning och mobila toaletter till hundratusentals människor i de drabbade områdena.
  • UNICEF stöttar hälsodepartementet för att återställa kylkedjan, den väg som för vaccinet från tillverkningen till användningsplatsen, och för att fylla på vaccinlagren i landet. Mässling, denguefeber och diarré utgör stora risker, och vi stöttar hälsodepartementets arbete för att minimera dessa risker. Bland annat har drygt 78 000 barn vaccinerats mot mässling.
  • Mer än 97 000 barn under fem år har undersökts för undernäring, och 159 svårt undernärda barn har fått vård via näringsprogram. Mer än 8 000 gravida och ammande kvinnor har fått stöd och råd vid 43 särskilt uppsatta platser för mammor och spädbarn. Mer än 26 000 barn har fått tillskott av A-vitamin.
  • Mer än 420 000 barn från de värst drabbade områdena är nu tillbaka i skolan. 124 400 barn får utbildning i 1 244 UNICEF-stödda tillfälliga utbildningsplatser. 200 lärare har utbildats inom riskreducering och i hur man agerar på bästa sätt om en katastrof inträffar.
  • Mer än 13 500 barn har fått hjälp vid 79 säkra och barnvänliga platser stöttade av UNICEF. Vi har tillhandahållit tält, material och utrustning för lek, vård och utveckling och ser till att barnen får psykosocialt stöd och rehabilitering.
  • Barn är extra sårbara i katastrofer och risken för våld, människohandel och utnyttjande är hög. UNICEFs system med en tekniklösning i mobilen, för att snabbt hitta och återförena ensamma barn med sina familjer, har hittills identifierat 92 ensamma barn. Dessa ärenden följs nu upp.
  • Vi tränar och utbildar fredsbevarande styrkor och frivilliga för att säkerställa skyddet för särskilt kvinnor och barn.

– Varje dag utökar vi vårt stöd, för att se till att varje barns behov och rättigheter tillgodoses, säger Angela Kearney. Vi har ett öga på framtiden, för att se till att allt som återuppbyggs är mer motståndskraftigt mot katastrofer än tidigare.

UNICEF arbetar i över 190 länder, både långsiktigt och med direkta katastrofinsatser, för att skapa varaktiga förändringar i barns liv. Vill du hjälpa till? Bli Världsförälder

 

, eller ge en gåva till vårt katastrofarbete. Stort tack till alla er som stöttar oss i detta viktiga arbete!