Gå till innehållet
Laddar…

Våldet mot barn i Centralafrikanska republiken måste upphöra

Under de senaste två månaderna har minst 133 barn dödats eller lemlästats i Centralafrikanska republiken. Många av dem har medvetet attackerats. UNICEF vädjar nu till alla inblandade att sätta stopp för det brutala våldet mot barnen.

Tioåriga Adamou Bouba, hans mamma och tre år äldre bror tvingades fly efter att hans andra äldre bror och pappa mördades vid en attack mot familjen. Amadou skadades av en machete men överlevde. Foto: © UNICEF/Menezes

Tioåriga Adamou, hans mamma och tre år äldre bror tvingades fly efter att hans andra äldre bror och pappa mördades vid en attack mot familjen. Adamou skadades av en machete men överlevde. Foto: © UNICEF/Menezes

Under de senaste veckorna har våldet mot barn i landet trappats upp. UNICEF-representanter i Västafrika rapporterar att de är chockade över dessa mycket allvarliga brott mot barn.

– Barnen blir måltavlor på grund av sin religion eller på grund av vilken samhällsgrupp de tillhör, sade Manuel Fontaine, UNICEFs regionchef för Väst- och Centralafrika. Våldet har intensifierats, både i huvudstaden Bangui, och i de västra och centrala delarna av landet.

UNICEF har bekräftat fall där barn avsiktligen har halshuggits eller stympats. Andra har skadats i striderna och fått amputera kroppsdelar då det osäkra läget har hindrat dem från att kunna söka vård.

Våldshandlingar har begåtts av alla grupper, men de senaste attackerna mot den muslimska befolkningen har lett till att hela samhällen har evakuerats. Det har gjort att antalet barn som kommit ifrån sina familjer har ökat kraftigt, och dessa barn är särskilt utsatta för risker.

UNICEF vädjar nu starkt till regeringen, alla samhällsgrupper och ledare att hjälpa till för att sätta stopp för våldet, och att samarbeta för försoning. Våldshandlingarna mot barn måste utredas, och de ansvariga måste åtalas och straffas.

– Det finns ingen framtid för ett land där vuxna så hänsynslöst kan attackera barn utan att straffas, sade Fontaine. Alla barn i Centralafrikanska republiken måste skyddas. Attackerna måste fördömas av alla parter, internationella organisationer och media.

Hjälp barn i krig och katastrofer, ge en gåva här. Tack!